Vijesti
Politika
Dao podršku pa negoduje
Čovićeve političke akrobacije i manipulacije: Protivljenjem Mehanizmu koordinacije želi treći entitet
02.08.2016. 12:00
Izvor: mojportal.ba
Čovićeve političke akrobacije i manipulacije: Protivljenjem Mehanizmu koordinacije želi treći entitet
Postizanje dogovora oko Mehanizma koordinacije i MMF-a između predsjednika SNSD-a i SDA Milorada Dodika i Bakira Izetbegovića naišlo je na iznenađujuće negodovanje lidera HDZ BiH Dragana Čovića.
Čović je u prvim reakcijama kazao da je potpisani sporazum „mrtvo slovo na papiru“.
I dok je u subotu pozivao Dodika i Izetbegovića da sjednu za pregovorački stol, zanimljivo je da samo dan poslije priča drugu priču. Osim ako iza svega ne stoji još jedna dobro osmišljena igra ovog vrhunskog političkog manipulatora.
Čoviću smeta što se iz Mehanizma koordinacije eliminiraju kantoni kao faktori odlučivanja. S obzirom na ideju „trećeg entiteta“, jasno je zašto Čoviću smeta izbacivanje uloga kantona. Upravo preko kantona Čović bi mogao blokirati brojne procese te tako ucjenom ili političkom trgovinom isposlovati vlastiti teritorij, koji je odavno zaokružio.
Zanimljivo je da je Čović kazao da je on savjetovao specijalnog predstavnika EU i šefa Delegacije EU Lars-Gunnara Wigemarka da se ne uključuje u pregovore na ovaj način. Podsjećamo, da je sastanak Dodika i Izetbegovića održan na inicijativu Wigemarka.
Bolji poznavaoci političkih prilika smatraju da Čović nije iskren jer je i sam radio na Mehanizmu koordinacije.
Šemsudin Mehmedović, poslanik u Predstavničkom domu PS BiH kazao je da Čovićevo protivljenje dogovoru može dovesti do političke nestabilnosti u FBiH.
''Mislim da je ovo bacanje prašine u oči, te da i on podržava ovaj Mehanizam. Čović je želio da ima kočnice na evropskom putu BiH ako to ne odgovara nekim njegovim političkim ciljevima'' - mišljenja je Mehmedović.
Sada je jasno da će Čović dodatno problematizirati situaciju i na drugim pitanjima na prvom mjestu rješavanje održavanja izbora u Mostaru i statusa grada na Neretvi.
U ovom slučaju pokazalo se da je Čovićev moto „zavadi pa vladaj“. Jedino što možda nije računao da će Izetbegović i Dodik više se baviti Mehanizmom koordinacije nego samim MMF-om, gdje je bilo potrebno samo staviti potpise na Pismo namjere.