Vijesti
Politika
Mahir Mešalić
HDZ BiH je blokirao cijelu državu zbog kladionica
05.08.2016. 12:00
Izvor: mojportal.ba
HDZ BiH je blokirao cijelu državu zbog kladionica
Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Mahir Mešalić izjavio je za Klix.ba kako je HDZ BiH blokirao rad kompletne države zbog zaštite kladionica, odnosno zbog usvajanja Zakona o igrama na sreću u FBiH.
"Tu su i lokalni izbori jer SDA i HDZ BiH na taj način hrane jedni druge negativnom retorikom. Od početka su znali da se u kafanama ne rješava sudbina države", kazao je Mešalić komentarišući izjavu predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića da u BiH ne postoji parlamentarna većina.
Smatra da iza kompletne krize vlasti stoje moć i novac. Što se tiče održavanja sjednica Parlamenta FBiH kazao je kako nije informisan o planu održavanja te da se iz medija informisao kako je predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić obećao da će u septembru održati sjednicu na kojoj će se naći Rezolucija kojom bi se, između ostalog, svim nezaposlenim borcima garantirala isplata boračkog dodatka te objavio jedinstveni registar boraca.
"Mislim da do te sjednice neće doći jer jednostavno para više nema. Siguran sam da se problem s borcima neće riješiti. Zanimljivo je kako se funkcioneri SDA međusobno demantuju", rekao je Mešalić.
U tom kontekstu kazao je kako federalni ministar za pitanje boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević (SDA) govori jedno dok Mušić tvrdi suprotno.
"Bilo bi dobro da se dogovore kako da nastupaju. Bukvarević je jasno poručio kako od usvajanja Rezolucije nema ništa jer za to nema novaca. Mušić je na drugoj strani kazao kako bi bilo moralno da se ta Rezolucija usvoji kako bi ih skinuli sa graničnih prijelaza. Neko laže, a ko laže lako je utvrditi. Ja bih volio da FBiH ima tih 230 miliona KM", kazao je Mešalić.
Na kraju je zaključio da mu je nejasno i kako je Mušić mogao takvo nešto izjaviti bez konsultacija s ministricom finansija FBiH Jelkom Milićević s obzirom na to da se taj novac mora odnekud "namaći".
Podsjećamo, Klub zastupnika HDZ-HNS-a tražio je odgodu održavanja sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. Oni su stava kako nisu ispunjeni uslovi za nastavak prekinute 10. i 12. redovne sjednice, kao ni uslovi za održavanje 13. sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.