Vijesti
Svijet
Moskva
Erdogan i Putin obnavljaju pokidane veze
09.08.2016. 12:00
Izvor: mojportal.ba
Erdogan i Putin obnavljaju pokidane veze
Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan sutra putuje u Rusiju, u posjetu koja se ocjenjuje kao dio napora za obnavljanje veza pokidanih između dvije zemlje nakon turskog obaranja ruskog borbenog aviona iznad Sirije prošlog novembra.
Agencija AP navodi da Erdogan stiže u Rusiju u vrijeme sve napetijih odnosa Turske s njenim tradicionalnim saveznicima u Evropi te Sjedinjenim Državama i nakon obračuna vlasti u Ankari s osumnjičenima za propali puč 15. jula.
Agencija naglašava da će posjeta šefa turske države Sankt Peterburgu i razgovori s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom biti prvo Erdoganovo putovanje u inostranstvo nakon propalog puča kada je grupa odmetnutih turskih vojnih oficira pokušala da preuzme vlast u noći punoj nasilja tokom koje je stradalo više od 270 ljudi.
U tekstu AP ocjenjuje da su i Turska i Rusija, države koje su nekada jedna drugu nazivale strateškim partnerima, pogođene razdorom u odnosima koji je trajao sedam mjeseci - ruska zabrana prodaje turističkih paket aranžmana za Tursku i embargo na uvoz poljoprivrednih proizvoda zadali su bolan udarac toj mediteranskoj zemlji, a i Moskva je platila cijenu pošto su projekt ruskog gasovoda ka Turskoj i drugi unosni poslovi odloženi.
Uoči posjete Rusiji, Erdogan je dao intervju za agenciju TASS, čiji je drugi dio objavljen danas i u kojem je turski predsjednik optužio Zapad da koristi duple standarde i na Tursku gleda s predrasudama, prenosi Tanjug.
U prvom dijelu tog intervjua, objavljenom jučer, Erdogan je izjavio da očekuje da će razgovori s ruskim predsjednikom Putinom otvoriti "novu stranicu" u odnosima dvije zemlje.
"Ovo će biti istorijska posjeta, novi početak. Vjerujem da će razgovorima s mojim prijateljem Vladimirom Putinom biti otvorena nova stranica u bilateralnim odnosima. Naše zemlje imaju mnogo toga da urade zajedno", rekao je Erdogan za TASS, a prenosi Reuters.