Vijesti
Politika
Visoki troškovi u Predsjedništvu BiH ne čude, na reprezentaciju se kupuje i brza hrana
11.08.2016. 12:00
Izvor: Mojportal.ba
Visoki troškovi u Predsjedništvu BiH ne čude, na reprezentaciju se kupuje i brza hrana
Članovi Predsjednišva Bosne i Hercegovine i osoblje su u prošloj godini potrošili 487.153 KM na putne troškove, objavljeno je u izvještaju o finansijskoj reviziji Predsjedništva BiH.

Od tog iznosa, izdaci za troškove putovanja u inostranstvo iznosili su 430.033 KM, a troškovi putovanja u zemlji 57.119 KM.

Novac je uglavnom potrošen na troškove smještaja u inostranstvu (170.360 KM), troškove prijevoza u inostranstvo (150.164 KM), troškove dnevnica u inostranstvu (99.114 KM) te troškove smještaja tokom službenih putovanja u zemlji (30.453 KM).

Novinar i politički analitičar Almir Terzić rekao je da ga ne čudi ovakav revizorski izvještaj, jer rastrošnost traje godinama.

''Ne samo da se troši na gorivo, gume nego se na račun reprezentacije kupuje čak i voće i brza hrana'' – rekao je Terzić.

''Neki su izgradili kuće i vikendice na račun lažnih prijava adresa prebivališta i stotinama maraka koje se dobivaju na račun prevoza. I kada im je zapriječeno SIPA-om i traženo da potpišu izjavu rekli su kako su ugroženi.

Za naknadu za prevoz od 53 KM borili su se tako što su angažovali BIHAMK da im mjeri razdaljinu od posla do kuće i ako ne bi imali dovoljno, više od 2 kilometra, govorili su kako moraju zaobići oko zgrade ne bi li navukli koju stotinu metara. I šta će se promijeniti (nakon ovog revizorskog izvještaja)? Ništa. Birači će opet 2. oktobra glasati za iste'' – smatra Terzić.

U izvještaju Uredu za reviziju Institucija BiH navodi se da u nalozima za putovanje često se kao svrha navodi samo službeno ili službena posjeta određenoj destinaciji po nalogu predsjedavajućeg/člana Predsjedništva.

''Uvidom u dokumentaciju kojom se pravda izvršeno putovanje nismo se mogli uvjeriti u opravdanost putovanja, kao i sami period trajanja putovanja. Uvidom u pojedine izvještaje s putovanja vozača, može se konstatovati kako se navodi samo da je obavljeno službeno putovanje, bez da se navodi službeni zadatak zbog kojeg je upućen na put. Ovakav način pravdanja putnih naloga, bez sačinjavanja adekvatnog izvještaja i definisanja svrhe putovanja, ne osigurava kontrolu nad utroškom javnih sredstava'' - navodi se u Uredu za reviziju Institucija BiH