Vijesti
Žuta štampa
Emir Hadžihafizbegović
Mi probijamo, oni zatrpavaju
17.08.2016. 12:00
Izvor: mojportal.ba
Mi probijamo, oni zatrpavaju
Glumac Emir Hadžihafizbegović bio je gost Novog dana N1 televizije. Govorio je o 22. Sarajevo Film Festivalu, dolasku Roberta De Nira, druženju sa slavnim glumcem...
''Čestitam vam na kulturnom konceptu i načinu na koji pratite kulturu. Ja sam svjež u Sarajevu, nisam bio ovdje već mjesec. Nisam dio tog nekog celebrity elementa, ali Robert De Niro je čovjek koji za mene nije zvijezda. On je jedna metafora koja je odredila zvučni dio holivudskog filma. Charlie Chaplin i Robert De Niro su vjerovatno dva najznačajnija glumca'', ispričao je glumac gostujući u Novom danu.
Direktor Kamernog teatra 55 družio se jučer s De Nirom. Glumac ga je oduševio jednostavnošću...
''On je jedan vrlo reduciran čovjek - najviše ga je impresioniralo su ljudi, dobra vibracija grada Sarajeva. Protokolarno je napravio mnogo više koraka nego što je bilo planirano. Ali tako je to sa svim ljudima koji dođu u Sarajevo. Ta aura koji ovaj grad ima ga je potpuno otkravila. Rekao je da je ovo za njega volšeban, čaroban grad i da bi volio ponovo doći'', dodao je Hadžihafizbegović.
Prokomentirao je priču o sarajevskim taksistima koji su svoja vozila ''ukrasili'' fotografijama prve zvijezde ovogodišnjeg SFF-a.
''To je priča o duhu, BiH je zemlja koja demistificira i poštuje ljude. To je bh. mentalni sklop, Bosna ima tu jednu sjajnu auru i zna ispoštovati, ali se ne dodvorava. Još jedna vinjeta koja nije samo na nivou anegdote, ima tu ozbiljnog poštovanja prema De Niru'', kazao je on i zaključio:
''Bio sam na velikim svjetskim festivalima, nije nikakva rijetkost vidjeti klošare ili ponekog cuku. Izgleda kao da kvare imidž cijele priredbe, ali zapravo i to je neki kolorit. Kad je papa dolazio također nije bilo pasa lutalice, stvari se mogu srediti. S gospodinom Konakovićem neke se stvari mijenjaju, ali ništa se ne može promijeniti preko noći. Treba konstantno raditi na rješavanju takvih problema. Mislim da je dolaskom premijera KS napravljen sjajan ambijent da se neke stvari srede. '', naglasio je glumac u razgovoru za N1.
''Mi probijamo, političari zatrpavaju'', u rudarskom je žargonu za kraj Hadžihafizbegović uporedio relaciju kulturnih radnika i političara na ovim prostorima uz konstataciju da se ne slaže ni s čim što radi predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik.