Vijesti
Politika
Država gubi ogromna sredstva neusvajanjem izmjena zakona o igrama na sreću
16.09.2016. 12:00
Izvor: Vijesti.ba
Država gubi ogromna sredstva neusvajanjem izmjena zakona o igrama na sreću
Stranka demokratske akcije (SDA) smatra da odugovlačenjem usvajanja Izmjena i dopuna Zakona o igrama na sreću država stalno gubi ogromna sredstva.
Da smo u periodu od početka 2016.godine imali taj zakon država je mogla, na osnovu poreza koji je ovim zakonom predviđen, naplatiti 175 miliona KM. S tim novcem je dosad već mogao biti saniran deficit Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje.
Danas smo svjedočili da su SDP-e i Naša stranka spriječile da se ovo zakonsko rješenje razmatra po hitnoj proceduri u Domu naroda FBiH. Na taj način su pokazali da su im bogati vlasnici kladionica, iz samo njima znanih razloga, postali bliskiji od siromašnih penzionera.
Podsjećamo da odugovlačenje ide na ruku samo onima koji enormno zarađuju dok država trpi veliku štetu.
Izmjenama zakona o igrama na sreću Federacija BiH bi imala oko 210 miliona KM dodatnog priliva u budžet, što bi značajno doprinijelo finansijskoj stabilnosti.
Stranke i pojedinci koji ovaj zakon žele gurnuti na čekanje, i tako držati kladionice izvan poreskog sistema koji obuhvata i pekare i apoteke, jasno pokazuju kolika je i kakva njihova briga za građane, navodi se u saopćenju Službe za odnose s javnošću SDABiH.