Vijesti
Žuta štampa
Mediji kao ogledalo krize Žuta štampa i starlete
20.09.2016. 12:00
Izvor: Vesti
Mediji kao ogledalo krize Žuta štampa i starlete
Udruženim snagama interneta i globalne ekonomske krize, konvencionalni i klasični mediji kakve smo do pre pet godina poznavali dovedeni su do ruba opstanka. Pisac Marko Vidojković je bio urednik u nekoliko magazina i svedok je srozavanju tog zanata.
Mi mu dođemo kao opančari, a ljudi su gladni vesti. Pre neki dan, u jednom dnevnom listu, se pojavila informacija da je književnik Branko Ćopić skočio sa mosta koji se od tada zove Brankov, a da je ime tako dobila i Brankova ulica! Da li je taj novinar čuo za Branka Radičevića? Hajde da se to nekom omaklo na nekom internet portalu, ali je neviđen blam da se takva informacija pojavi u dnevnim novinama koji se nazivaju "najčitanijim".

O medijskoj sceni u Srbiji Vidojković nema niti jednu lepu reč. U njoj, ističe, glavnu reč vode - tabloidi.

- Naročito tabloidi služe da se javno mnjenje masovno i za kratko vreme usmerava sa jedne na drugu stranu, sa jedne na drugu temu, onako kako vlasnici žele, a nije tajna da su oni pak, u dosluhu sa vlastima. A ova vlast je očigledno opsednuta time da kontroliše sve što izlazi u javnost. I naši mediji učestvuju u jednom udruženom pozorišnom poduhvatu Aleksandra Vučića. Druga važna tema medija su starlete.


Nije bolja situacija ni sa kulturom, obrazovnim programima, jer je politika uvek u fokusu medija