Vijesti
Svijet
May: Svaka zemlja ima pravo braniti svoje granice
20.09.2016. 12:00
Izvor: Vijesti.ba
May: Svaka zemlja ima pravo braniti svoje granice
Britanska premijerka Theresa May pozvala je u ponedjeljak na snažniji nadzor migranata i rekla kako svaka zemlja ima pravo braniti svoje granice.
U svojem prvom pojavljivanju u UN-u, obraćajući se na summitu o izbjeglicama, May je naglasila da se Britanija priključuje međunarodnoj pomoći za izbjeglice dogovorenoj na tom skupu, ali je pozvala na učinkovitiji pristup prema masovnoj migraciji iz Sirije i drugih područja.

"Moramo biti jasni da je ova kriza pogoršana neviđenim razinama nekontrolirane migracije", kazala je na summitu, dodajući da se ne kreću samo izbjeglice u velikom broju, "tu su i oni koji traže bolje ekonomske mogućnosti", javlja Hina.

May je pozvala sve vlade da ojačaju princip po kojemu bi tražitelji azila aplicirali u prvoj sigurnoj zemlji u koju stupe - što za one koji bježe iz Sirije znači u Turskoj, Libanonu ili Jordanu.

"Moramo biti jasni da sve zemlje imaju pravo kontrolirati svoje granice i zaštititi svoje građane i biti također jasni da zemlje imaju obvezu upravljati svojim granicama kako bi se smanjili valovi ilegalne i nekontrolirane migracije", dodala je.