Vijesti
Politika
Konačni rasplet situacije
U Srebrenici ipak odlučuju glasovi putem pošte i u odsustvu
04.10.2016. 12:00
Izvor: mojportal.ba
U Srebrenici ipak odlučuju glasovi putem pošte i u odsustvu
Konačni rasplet situacije u opštini Srebrenica o tome ko će u naredne četiri godine biti načelnik ove lokalne zajednice odlučit će glasovi birača koji su glasali u odsustvu i putem pošte, pokazuje analiza Anadolije, a koji će se brojati u Glavnom centru za brojanje glasova i pridružiti onim sa redovnih biračkih mjesta čija je obrada u toku.
Prema podacima Centralne izborne komisije (CIK) BiH pravo da glasa na lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini, održanim 2. oktobra, za opštinu Srebrenica putem pošte (iz inostranstva) imalo je 1.596 birača, a u odstustvu njih 1.703.
Centralna izborna komisija će zaključno sa današnjim danom primati koverte birača iz inostranstva, koje na sebi budu imale poštanski žig zaključno sa 2. oktobrom, danom kada su se u Bosni i Hercegovini održavali lokalni izbori.
Stoga oko 3.300 birača koji će glasati putem pošte i u odsustvu mogu bitno promijeniti stanje rezultata glasanja u opštini Srebrenica posebno za Skupštinu opštine, ali i za načelnika.
To je moguće ako se ima na umu da je sadašnja razlika između dva prvoplasirana kandidata 2.248 glasova nakon obrađenih 23 od 27 biračkih mjesta u Srebrenici.
Mladen Grujičić kandidat koalicije Zajedno za Srebrenicu ima 3.879, a Ćamil Duraković, nezavisni kandidat 1.631 glas.
Trećeplasirani Desnica Radivojević, nezavisni kandidat ima 14 glasova.
Osim glasova pristiglih putem pošte i u odsustvu koji će se naknadno pridružiti glasovima sa redovnih biračkih mjesta, nakon što se svi oni obrade kada je u pitanju Srebrenica ostalo je da se prebroje i oni, birača koji su se odlučili da glasaju lično, a takvih se prijavilo 340.
Tu su i glasovi birača putem mobilnih timova, te birača koji su se prijavili da će glasati putem diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH.
Dakle, kada je u pitanju Srebrenica preostalo je da se prebroje još glasovi birača sa tri redovna biračka mjesta u toj opštini, te jedan birača koji su glasali lično.
Tek nakon što se kompletiraju ti podaci, konačnom broju glasova pridružit će se oni koji se broje u Glavnom centru za brojanje glasova, pristiglih putem pošte, u odsustvu, birača koji su glasali putem mobilnih timova i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH.
Osim Srebrenice nakon prebrojavanja glasova pristiglih putem pošte, te onih u odsustvu i lično moguće su promjene i u drugim mjestima u RS-u. Posebno je izraženo da bi do korekcija moglo doći u već prezentiranim rezultatima lokalnih izbora za skupštine gradova i skupštine opština, ali moguće je da ti glasovi čak utiču i na smanjenje razlika među kandidatima za gradonačelnike i načelnike.
Da želi glasati putem pošte na oktobarskim lokalnim izborima izjasnilo se 37.810 birača.
Veliki broj je onih koji su se za taj način prijavili za glasanje za opštinu Derventa 3.982, Grad Prijedor 3.062, opštinu Brod 2.529, opštinu Teslić 2.391, opštinu Bratunac 2.011, Grad Banjaluku 1.728, opštinu Zvornik 1.722, Grad Bijeljinu 1.573, Grad Doboj 1.393, opštinu Pelagićevo 1.256, Modriču 1.223, Kotor Varoš 1.217, opštinu Šamac 1.113, opštinu Šekoviće 1.103...
Da želi lično glasati prijavilo se ukupno 9.306 birača za opštine u RS, od čega najviše za opštinu Derventa 1.314, te Grad Banjaluku 1.305, a u odsustvu njih 6.825, od čega najviše za opštinu Zvornik 1.342 birača.
U diplomatsko-konzularnim predstavništvima za opštine u RS prijavila su se ukupno 132 birača.
Dakle, nakon ukupnog zbira glasova promjene posebno u strukturi budućih gradskih, odnosno opštinskih skupština u RS-u moguće se osim u Srebrenici i u Derventi, Prijedoru, Brodu, Tesliću, Bratunacu, Zvorniku, Bijeljini, Doboju, Pelagićevu, Modriči, Kotor Varoši, Šamcu, Šekovićima, ali i Banjaluci...