Vijesti
Politika
Željko Komšić
Sve što se desi u Srebrenici odrazit će se na cijelu BiH
05.10.2016. 12:00
Izvor: mojportal.ba
Sve što se desi u Srebrenici odrazit će se na cijelu BiH
Željko Komšić, predsjednik Demokratske fronte bio je gost na N1 gdje je istakao da bi ljevica 2018. godine trebala pokazati mnogo veću snagu.
''Sve što se događalo od 2012. do 2014. je uzdrmalo ljevicu, uzdrmalo je SDP kao najjaču stranku ljevice.
Iz toga je nastala i Demokratska fronta, kao šansa da ponudi nešto novo. Mora se napraviti blok kontra etničkih blokova.
Drugog izbora nema. Ljevica je uvijek pokazivala snagu u punom kapacitetu na općim izborima, jer su tu teme o BiH, u kojem smjeru treba da ide, kakva treba da bude'' - mišljenja je Komšić.
Komšić je kazao da predsjednik SDP-a Nermin Nikšić i on nikada nisu imali problema u komunikaciji.
''Kada se spušta prema bazi, tu negdje dolazi do kuršlusa. SDP je postigao daleko bolji rezultat od DF-a i ima pravo da povede tu priču. Ne da određuje sva pravila, ali može povesti, a u to je spreman ući DF, kao i Naša stranka i Građanski savez.''
Komšić je kazao da treba prevazići sujetu što je i ljudski i politički izazov.
O izborima u Srebrenici predsjednik DF-a je kazao da to nisu samo lokalni izbori, već mnogo složenije pitanje.
''Srebrenica je pitanje ratnje patnje, pitanje pravde i nepravde, zločina, krivice i zato je Srebrenica 'problem' u međuetničkim odnosima. Kopati po toj rani je rizično. Sve što se desi u Srebrenici odrazit će se i na ostala područja u BiH. Šta god da bude, ta rana će ostati raskopana, krvarit će i bit će još problema.''
Lokalne izbore u BiH je prokomentarisao rečenicom: "Sami sebi biramo život kakav želimo."