Vijesti
Svijet
U petak sjednica UN-a zbog pogoršanja situacije u Halepu
19.10.2016. 12:00
Izvor: 24sata.info
U petak sjednica UN-a zbog pogoršanja situacije u Halepu
Posebna sjednica Savjeta za ljudska prava UN o pogoršanju situacije u sirijskom gradu Halepu biće održana u petak nakon formalnog zahtjeva Britanije, navodi se u saopštenju UN.
Zahtjev je podnijet u ime grupe 11 zapadnih i arapskih zemalja, uključujući SAD i regionalne sile koje podržavaju sirijske pobunjeničke snage, navodi Reiters.

U pismu Velike Britanije navodi se da je posebna sjednica neophodna "nakon najnovijeg pogoršqanja situacije oko ljudskih prava u Alepu i neuspeha Asadovog režima i njihovih saveznika da ispune međunarodne obaveze o poštovanju ljudskih prava", navodi se u saopštenju UN.

Sirijski pobunjenici saopštili su ranije danas da odbacuju bilo kakvo povlačenje iz Halepa nakon što je Rusija najavila prekid vazdušnih napada kako bi se pobunjenicima omogućilo da izađu iz grada i kako bi se umereni borci odvojili od ekstremista, javlja Rojters. "Frakcije u potpunosti odbacuju bilo kakav izlazak - to bi značilo predaju", rekao je Zakarija Malahifdži, politički zvaničnik grupe Fastakim sa sjedištem u Halepu. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je ranije danas da su ruske i sirijske vazdušne snage prekinule napade na Halep u 10.00 sati po lokalnom vremenu, uoči "humanitarne pauze" najavljene za 20. oktobar.

Ministarstvo odbrane Rusije navelo je da će pauza u napadima na sirijski najveći grad biti na snazi u četvrtak od 08.00 sati ujutru do 16.00 časova popodne, kako bi se omogućilo civilima i pobunjenicima da napuste grad, prenosi Rojters. Šojgu je za državni TV kanal "Rosija 24" dodao da se sutra u Ženevi sastaju vojni stručnjaci kako bi započeli rad na razdvajanju liste terorista od sirijske opozicije.