Vijesti
Sport
Josip Pandža
Bit će teško ponoviti prošlosezonski uspjeh
20.10.2016. 12:00
Izvor: mojportal.ba
Bit će teško ponoviti prošlosezonski uspjeh
Košarkaško prvenstvo Bosne i Hercegovine počinje ovog vikenda utakmicama prvog kola Lige 10, a viceprvaci BiH, košarkaši Kaknja, takmičenje počinju gostovanjem Bošnjaku u Hadžićima.
Kakanj, koji je u finalu prošle sezone izgubio od ekipe Igokee, pokušat će u narednoj sezoni ponoviti taj uspjeh, ali trener Kakanjaca Josip Pandža ističe da će takav poduhvat biti veoma težak.
''Bit će veoma teško ponoviti prošlosezonski uspjeh. Nekoliko igrača je napustilo ekipu, a došli su novi košarkaši. Vrijeme će pokazati da li smo pogodili s pojačanjima. U svakom slučaju bit će teško doći do finala. Dosta ekipa se pojačalo, a igrat ćemo mali broj kola, tako da nemamo mnogo prostora za greške'' - rekao je Pandža u izjavi za Fenu.
Najboljih pet ekipa Lige 10 će nastaviti takmičenje u Ligi za prvaka gdje će im se pridružiti aktuelni prvak BiH Igokea. Pandža ističe da je prvi cilj njegovog tima za narednu sezonu plasman u Ligu za prvaka, te da je sve drugo neuspjeh.
'' Liga za prvaka je naš prvi cilj, sve drugo bismo smatrali neuspjehom. Na želimo da se vratimo unazad dvije- tri godine i da strahujemo od eventualnog ispadanja iz lige. Vjerujem da imamo kvalitet da ostvarimo ciljeve, ali neće biti lako, jer dosta ekipa se pojačalo tako da će konkurencija biti jaka. Mislim da je liga ove godine najjača u posljednjih nekoliko godina i da će osam ekipa konkurisati za pet pozicija koje vode u ligu za prvaka'' - izjavio je košarkaški strateg.
Najveću konkurenciju vidi u ekipama Bosne Royal, koja se prošle sezone vratila među košarkašku elitu BiH i za ovu sezonu dovela dosta novih košarkaša, uvijek neugodnom Širokom Brijegu, Mladosti iz Mrkonjić- Grada, tuzlanskoj Slobodi i Sparsima.
Kakanj se počeo pripremati za duele s tim ekipama još prije dva mjeseca. Pandža je zadovoljan atmosferom u ekipi, ali naglašava da igra njegovog tima još dosta oscilira na terenu.
''Već dva mjeseca smo zajedno i prezadovoljan sam odnosima u ekipi. Odigrali smo dosta pripremnih utakmica, ali dosta smo oscilirali jer neki igrači nisu poznavali sistem rada i trebalo im je vremena da se prilagode. Teško je predvidjeti kako ćemo početi sezonu, ali maksimalno se pripremamo za ekipu Bošnjaka protiv koje igramo u prvom kolu ''- podvlači Pandža.
Dodaje da će liga biti kratka, ali mnogo kvalitetnija u odnosu na prošle sezone, te da će svako kolo donijeti nekoliko derbija, zbog čega bi se i košarkaška publika trebala vratiti u dvorane.