Vijesti
Politika
Sarajevo
Vijeće ministara BiH danas o budžetu i međunarodnim obavezama BiH
24.10.2016. 12:00
Izvor: mojportal.ba
Vijeće ministara BiH danas o budžetu i međunarodnim obavezama BiH
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas će na sjednici razmatrati Nacrt zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2017. godinu, čiji je predlagač Ministarstvo finansija i trezora.
Na predloženom dnevnom redu sjednice su i Nacrt zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH te Nacrt zakona o dopunama Zakona o trošarinama u BiH.
Vijeće ministara BiH trebalo bi se očitovati i o Prijedlogu odluke o odobravanju višegodišnjeg projekta „Projektiranje, sanacija, rekonstrukcija i nadogradnja objekta 'Zrak' u Sarajevu za smještaj Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH“.
Na dnevnom redu su i Prijedlog odluke o odobravanju projekta kupovine/nabave objekta za potrebe smještaja institucija BiH u Sarajevu i Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o odobravanju projekta nabave objekta za smještaj institucija BiH u Mostaru.
Vijeće ministara BiH trebalo bi razmatrati više nacrta o ratifikaciji međunarodnih ugovora, među kojima je i Nacrt odluke o ratifikaciji Sporazuma o operativnoj i strateškoj suradnji između BiH i Ureda europske policije, Nacrt odluke o ratifikaciji Sporazuma o vojno-financijskoj suradnji između Vijeća ministara BiH i Republike Turske i Implementacijskog protokola u vezi s financijskom pomoći između Vijeća ministara BiH i Vlade R Turske te Nacrt odluke o ratifikaciji Sporazuma između BiH i Europske unije o sudjelovanju BiH u programu „Europa za građane“
Istovremeno, planirano je izjašnjavanje o Informaciji o problemima u vezi s primjenom zakonā o prekršajima u BiH, te Informaciji o održanim obukama iz oblasti javnih nabava u 2015. godini, kao i o određenim kadrovskim rješenjima.
Jedna od tačaka dnevnog reda odnosi se i na Prijedlog odluke o osnivanju Radne skupine za izradu Nacrta zakona o pravima žrtava torture u Bosni i Hercegovini - novi tekst.
Između ostalog, predviđeno je razmatranje Prijedloga ocjene opravdanosti sudjelovanja pripadnika vojne policije Oružanih snaga BiH u misiji „Odlučna podrška“ u Afganistanu.