Vijesti
Politika
Bh. delegacija na čelu sa Bakirom i Sebijom Izetbegović u posjeti Isfahanu
27.10.2016. 14:00
Izvor: Moje Vijesti
Bh. delegacija na čelu sa Bakirom i Sebijom Izetbegović u posjeti Isfahanu
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i njegova supruga Sebija nalaze se u zvaničnoj posjeti Iranu, a danas su u pratnji bh. delegacije posjetili i grad Isfahan.

Guverner Isfahana Rasoul Zargarpour upoznao je Izetbegovića o višestoljetnoj historiji te o brojnim znamenitostima i draguljima iranske arhitekture koje Isfahan čine glavnim kulturno-historijskim gradom Irana.

Poseban akcenat u razgovoru dat je objektima koji se nalaze na UNESCO-voj listi svjetske baštine, kako onima u Bosni i Hercegovini, tako i u Iranu, poput Trga Nakš-e Džahana koju je delegacija BiH obišla tokom boravka u Isfahanu.

Ovaj trg je jedan od najvećih trgova svijeta, a oivičen je monumentalnim građevinama. Na zapadnoj strani trga u 16. vijeku je sagrađena Ali Kapu palata u kojoj se nalazi čuvena “muzička soba” koja svojom jedinstvenom strukturom stvara neponovljivu akustiku.

Izetbegović i delegacija BiH obišli su i Paviljon 40 stubova, koji je ime dobio po 20 velikih stubova koji podupiru glavni ulaz, a reflektuju se u vodi bazena ispred glavnog ulaza stvarajući utisak da postoji 40 stubova.

Nakon toga posjetili su i jednu od najstarijih džamija u Iranu, džamiju Atigh Jame koja je na listi UNESCO-ve svjetske baštine.

Delegacija BiH na čelu sa predsjedavajućim Izetbegovićem posjetila je i džamiju Šejh Lotfollaha, remek-djelo arhitekture, katedralu Vanak i Isfahanski bazar, jedan od najvećih na Bliskom istoku.

Izetbegović je na kraju posjete Isfahanu izrazio zahvalnost na gostoprimstvu te iskazao spremnost da inicira građane BiH da posjete Iran. Naglasio je da Isfahan nije samo svjetska turistička destinacija nego i industrijski centar te da postoje brojne mogućnosti za privrednu saradnju sa Bosnom i Hercegovinom, o kojima je posebno razgovarao sa guvernerom pokrajine Isfahan.

Predsjedavajući državnog Predsjedništva je ponovio spremnost BiH, koju je i tokom zvaničnih susreta u Teheranu saopćio zvaničnicima Irana, da se otvori novo poglavlje u saradnji dvije zemlje u brojnim oblastima.

U zvaničnoj posjeti Isfahanu, u delegaciji Bosne i Hercegovine, pored predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i njegove supruge Sebije bili su i ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, ambasador BiH u IR Iran Kemal Muftić, Marija Milić savjetnica člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske dr. Mladena Ivanića i dr. Sanja Bazina savjetnica hrvatskog člana Predsjedništva BiH dr. Dragana Čovića.