Vijesti
Svijet
Izbori na američki način
Clinton osvojila dva miliona glasova više od Trumpa
25.11.2016. 12:00
Izvor: mojportal.ba
Clinton osvojila dva miliona glasova više od Trumpa
Kandidatkinja demokrata za predsjednika SAD Hillary Clinton osvojila je dva miliona glasova više od novoizabranog predsjednika Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima održanim 8. novembra.
Prednost Clintonove porasla je na 1,5 posto, ali to ne utiče na ishod izbora, navodi se u analizi Cook Political Report.
Kako se navodi u izvještaju, za Hillary Clinton je glasalo 64.227.372, dok je za Trumpa glasalo 62.212.752 birača.
Donald Trump je osvojio 290 elektorskih glasova, u odnosu na 232 koliko je osvojila kandidatkinja demokrata, koja je priznala poraz. Za pobjedu na izborima bilo je potrebno 270 elektorskih glasova, podsjeća francuska agencija AFP.
Na predsjedničkim izborima u SAD 2000. godine demokratski kandidat Al Gore izgubio je izbore od republikanca Georgea W. Busha, iako je osvojio 544.000 glasova više.
Kako navodi britanski list "Independent", dok republikanac provodi dane u Trump tornju u New Yorku sastavljajući svoju vladu, prednost njegove rivalke na izborima nastavlja da raste.
Amerikanci biraju predsjednika indirektno, sistemom koji se zove izborni koledž (Electoral College) i koji je definisan već u drugom članu američkog Ustava.
Kada američki građanin glasa, on poručuje predstavnicima svoje savezne države ili elektorima za koga treba da glasaju.