Vijesti
Politika
HDZ BiH
Čudni kriteriji promoviraju nam se iz političkog Sarajeva
12.12.2016. 12:00
Izvor: mojportal.ba
Čudni kriteriji promoviraju nam se iz političkog Sarajeva
Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH objavila se saopćenje, kako su kazali, na prozivanje koalicijskih partnera o blokadi rješavanja presude u slučaju Sejdić i Finci, te stava da ova presuda nije uslov za članstvo BiH u EU.
U nastavku pročitajte saopćenje u cjelosti.
HDZ BiH naglašava da ostaje dosljedna svojim inzistiranjima na reformama koje je u narednom razdoblju nužno provesti kako bi se ojačale institucije, unaprijedilo političko okruženje i stabilnost Bosne i Hercegovine.
Jedna od ključnih stvari iz Master plana je upravo provedba presude „Sejdić i Finci“, odnosno kako u izbornom zakonodavstvu riješiti pitanje izbora članova Predsjedništva i Doma naroda. Također, HDZ BiH se zalaže i za riješenje presude koja se odnosi na Grad Mostar i odluku Ustavnog suda o izboru izaslanika za Dom naroda.
Dostavljanjem upitnika Europske komisije, HDZ BiH je mišljenja i opredjeljenja kako Europskoj komisiji moramo pokazati ustrajnost na provedbi Master plana.
Sada je na svim razinama vlasti u BiH da posao oko odgovora na upitnik shvate vrlo ozbiljno i pripreme BiH da do kraja iduće godine postane kandidat za članstvo u Europskoj uniji, a HDZ BiH je ustrajan u svim nadolazećim procesima.
Pojedinci i stranke koji sustavno koče proces napretka i stablinosti Bosne i Hercegovine na putu u EU, koji su u isto vrijeme i najviše odgovorni, uporno odbijaju prihvatiti proces rješavanja problema te u svakom svome istupu pred javnosti odgovornost prebacivaju na drugu stranu.
Vrlo čudni kriteriji i standardi pravne države promoviraju nam se u zadnje vrijeme iz političkog Sarajeva. Drugima se određuje što trebaju, moraju ili smiju uraditi. Kako se ponašati. Što smiju a što ne smiju predlagati, a usput ih optužujući za blokade, zastoje i stagnaciju, te im se daju uglavnom negativne ocjene za razliku od vlastitih odlikaša.
Promovira se vladavina prava, ali samo kad nadležna tijela ne postupaju gdje to njima nije po volji ili postupaju po ukusu istih i donose odluke koje su samo njima po volji. Što ugrožava političku stabilnost, pravnu sigurnost i jednakost svih pred zakonom.
Ne želi se uopće prihvatiti da je Bosna i Hercegovina višenacionalna država u kojoj isti standardi moraju i trebaju vrijediti za sva tri naroda i svakog pojedinca i da je dostizanje tih standarda najveći prioritet svakog odgovornog pojedinca, dužnosnika i svake institucije u ovoj zemlji. Nastojanja da se to onemogući vodi u dalju depresiju i stagnaciju.
HDZ BiH poziva koalicijske partnere sukladno donešenim odlukama, da smognu dovoljno hrabrosti za rješenje svih problema i pitanja kako bi Bosna i Hercegovina bila uspiješna, stabilna i sigurna zemlja.
HDZ BiH još jednom upozorava kako je nemoguće graditi institucije i državu BiH kada je Sud BiH donio još jednu političku odluku, vezanu za održavanje izbora u Stocu.
HDZ BiH odbacuje kao neprihvatljive, sve neregularne i nezakonite pokušaje dolaska do željenih izbornih rezultata u nekim sredinama u BiH, a osobito slučajeve uporabe fizičke sile koji moraju biti najoštrije sankcionirani, te naknadne pritiske na Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH u namjeri da se marginaliziraju nezakoniti postupci i ponašanja pojedinaca.
HDZ BiH poziva Središnje izborno povjerenstvo, kao instituciju na kojoj počiva izborni demokratski proces, da se oslobode utjecaja političkih struktura, te odluku o Stocu donesu temeljenu na Izbornom zakonu i izbornim procedurama. Odluka je važna, kako bi se ovi, ali i svi drugi izbori u BiH održali sukladno demokratskim načelima, bez povrede demokratskih procedura i zakona Bosne i Hercegovine, bez dramatičnog ugrožavanje demokratskog poretka i njegovog funkcioniranja u BiH.