Vijesti
Sport
Sretno momci
Džanan Musa i društvo večeras protiv Francuske u četvrtfinalu EP-a
20.12.2016. 12:00
Izvor: mojportal.ba
Džanan Musa i društvo večeras protiv Francuske u četvrtfinalu EP-a
Juniorska (U-18) košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine danas će igrati četvrtfinalni meč Evropskog prvenstva u turskom Samsunu protiv reprezentacije Francuske.
Izabranici selektora BiH Josipa Pandže izborili su četvrtfinale na smotri najboljih evropskih košarkaša do 18 godina osvajanjem drugog mjesta u grupi C.
BiH je u prvom meču na tom takmičenju savladala reprezentaciju Izraela nakon produžetka rezultatom 103:102, a dan kasnije je bila bolja i od Litvanije sa 79:70.
U posljednjem susretu grupne faze bh. košarkaši su poraženi od Latvije sa 74:65, a obezbijedili su plasman u četvrtfinale zbog bolje koš - razlike u odnosu na Latvijce koji su grupu završili s istim brojem bodova.
Francuska je zauzela prvo mjesto u grupi D s maksimalnim učinkom od tri pobjede.
Francuzi su u svom prvom meču bili bolji od Rusije s 53:48, dan kasnije su deklasirali Sloveniju s 81:50, dok su u zadnjem meču grupne faze bili bolji od reprezentacije Srbije sa 71:68.
Bosnu i Hercegovinu na tom prvenstvu predvodi Džanan Musa s prosječno 20,3 postignutih poena po meču, najbolji skakač BiH je Emir Čerkezović s prosječno 8,3 skokova, dok Amar Gegić upisuje 5,3 asistencija po susretu.
Najbolji igrač Francuske je Sekou Doumbouya koji u prosjeku postiže 20 poena i 6,3 skoka po utakmici.
Izabranike selektora Josipa Pandže očekuje četvrtfinale protiv snažnog protivnika i sigurno je da će za plasman u polufinale bh. košarkaši morati dati svoj maksimum na terenu.
Četvrtfinalni meč Francuska - BiH bit će odigran večeras u 20.45 sati u areni ''Mustafa Dagistanli'' u Samsunu.