Vijesti
Politika
Backović: Međunarodna zajednica ne reaguje na kršenje Ustava BiH
10.01.2017. 12:00
Izvor: klix.ba
Backović: Međunarodna zajednica ne reaguje na kršenje Ustava BiH
Poslanik Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Zaim Backović ocijenio je da izjava predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o tome da "sanja dan kada će RS biti dio Srbije" predstavlja najavu nasilnog rušenja ustavnog poretka BiH i nastavka genocidne politike Radovana Karadžića.
"Ovakvu njegovu izjavu podržalo je cjelokupno rukovodstvo Srbije koje je prisustvovalo proslavi "Dana RS-a" koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim. To Dodikovom separatizmu i antiustavnom djelovanju daje međunarodni karakter", naveo je Backović.
Naglasio je i da se BiH nalazi usred pravne, diplomatske i međunarodne agresije kojoj se prijeti i oružanim napadom, a ponovio je da na takvo kršenje Ustava i zakona BiH nije reagirala ni međunarodna zajednica.
"Postrojavanje vojske i otvorene poruke najavljivanja cijepanja međunarodno priznate države su krajnji alarm za BiH koja je, očito, ponovo ostala sama - bez vlasti koja zna šta treba da radi, bez reakcije državnih institucija, bez reakcije međunarodne zajednice", naveo je danas u saopćenju Backović, zaključujući da su građani ponovo ostali prepušteni sami sebi kao i 1992. godine.