Vijesti
Svijet
UN osudio Izrael zbog izgradnje novih naselja u istočnom Jerusalemu
25.01.2017. 12:00
Izvor: klix.ba
UN osudio Izrael zbog izgradnje novih naselja u istočnom Jerusalemu
Ujedinjeni narodi osudili su izraelske planove o izgradnji novih naselja u istočnom Jerusalemu.
Glasnogovornik UN-a kazao je da je ova unilateralna akcija prepreka miru zasnovanom na rješenjima do kojih su došle dvije države.
Premijer Benjamin Netanyahu je kazao kako će Izrael izgraditi 2.500 novih domova u jevrejskom naselju kao odgovor na potrebe širenja stambenih kapaciteta. Ovo je druga ovakva najava otkako je Donald Trump preuzeo funkciju predsjednika SAD-a.
Palestinski zvaničnici kazali su da ovi planovi potkopavaju nadu za mir na zemlji koju žele za svoju zemlju.
"Za generalnog sekretara ne postoji plan B u rješenju za dvije države. Izražavamo veliku zabrinutost zbog unilateralnih odluka. Postoji potreba da se obje strane obavežu na pregovore koji će dovesti do cilja obje države, Izraela i Palestine i oba naroda", rekao je Stephane Dujarric, glasnogovornik UN-a.
Trump je dao naznake da će imati više razumijevanja za izgradnju naselja od svog prethodnika Baracka Obame. Prošlog mjeseca kritikovao je Obamu jer je odbio staviti veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a u kojoj je zahtijevana trenutna obustava izgradnje naselja. Blizu 500.000 Jevreja živi u 140 naselja koja su izgrađena od 1967. godine na Zapadnoj obali i istočnom Jerusalemu.
Naselja se smatraju ilegalnim prema međunarodnom zakonu.
"Još jednom je izraelska vlada dokazala da je više posvećena krađi zemlje i kolonijalizmu, nego dogovoru, međunarodnom zakonu i konvencijama, posebno rezoluciji 2334 Vijeća sigurnosti UN-a", rekao je Hanan Ashrawi, član izvršnog komiteta Palestinske liberalne organizacije.