Vijesti
Politika
Dodik i Čović saglasni: Revizija tužbe protiv Srbije će nas unazaditi, a blizu smo rješenja za Ustavni sud
26.01.2017. 12:00
Izvor: klix.ba
Dodik i Čović saglasni: Revizija tužbe protiv Srbije će nas unazaditi, a blizu smo rješenja za Ustavni sud
Predsjednici SNSD-a Milorad Dodik i HDZ-a Dragan Čović razgovarali su danas u Banjoj Luci o političkim prilikama u BiH oglasivši se s jedinstvenim stavom da bi moguća revizija tužbe BiH protiv Srbije unazadila političke odnose, ali su i poručili da su eksperti te dvije stranke blizu rješenja za zastupljenost stranih sudija u Ustavnom sudu BiH.
Glavna tema današnjeg susreta Dodika i Čovića bio je zajednički prijedlog rješenja zastupljenosti trojice stranih sudija u Ustavnom sudu BiH, a lideri SNSD-a i HDZ-a su poručili da su blizu rješenja.
"Ostalo je da se usaglasne stručne norme našeg prijedloga za Ustavni sud, ali SNSD i HDZ imaju zajedničko stajalište da strane sudije trebaju otići iz BiH i da ih trebaju zamijeniti domaći ljudi. Imat ćemo zastoj na realizaciji MMF-ovih programa. Imat ćemo novi izazov i suočavanje s likvidnošću u budžetu. Sva pitanja želimo rješavati kroz dijalog. Svjesni smo da će biti određenih problema prilikom odgovaranja na Upitnik Evropske komisije, naročito kada je riječ o podacima iz popisa stanovništva, poručio je Dodik, naglasivši da je revizija tužbe protiv Srbije neprihvatljiva.
Čović je poručio da je krajnje vrijeme da se stvore političke prilike za normalno funkcioniranje države.
"Krajnje je vrijeme da stvorimo ambijent da možemo normalno funkcionirati, moramo se baviti životnim pitanjima. Imamo mnogo posla. Blizu smo rješenja kako riješiti zastupljenost stranih sudija u Ustavnom sudu BiH", poručio je Čović.
Obojica lidera su također saglasni da bi revizija tužbe BiH protiv Srbije unazadila političke odnose u BiH i regionu.
"Revizijom tužbe nastao bi potpuni haos i to nam nije potrebno. Država mora normalno funkcionirati, a u odnosu na trenutne prilike na najboljem smo putu da i dalje zaostajemo za zemljama regiona na putu EU integracija", istakao je Čović.
On je najavio i nove sastanke sa drugim liderima stranaka naredne sedmice i dalje izražavajući optimizam da će BiH do kraja godine ipak dobiti kandidatski status za članstvo u EU.
"Radit ćemo na izmjenama izbornog zakona BiH u okviru kojeg moramo riješiti i pitanje Sejdić-Finci, ali i druge aktuelne probleme", rekao je Čović.
On je također komentarisao problematiku utvrđivanja dionice autoputa 5C južno od Mostara, kazavši da će uvijek biti onih koji nisu zadovoljni, i ako bi se svima udovoljavalo izgradnju ceste nećemo završiti još dugo.