Vijesti
Društvo i ekonomija
Potražnja za peletom u BiH tokom ove grijne sezone deset puta veća nego prethodnih godina
26.01.2017. 12:00
Izvor: klix.ba
Potražnja za peletom u BiH tokom ove grijne sezone deset puta veća nego prethodnih godina
Potražnja peleta u Bosni i Hercegovini tokom grijne sezone je bila deset puta veća nego ranijih godina, navode za Klix.ba iz kompanija koje se bave proizvodnjom i distribucijom energenta koji u posljednje vrijeme koristi sve više građana.
Proizvođači i distributeri peleta u Bosni i Hercegovini negiraju njegovu nestašicu te ističu kako je u posljednje vrijeme samo zabilježena veća potražnja od proizvodnje. Kao dodatni razlog navode i izrazito niske temperature i nemogućnost rada fabrika za proizvodnju peleta te da samim tim pelet nije mogao biti ni dopremljen do prodavnica, odnosno krajnjih kupaca.
Iako se u posljednje vrijeme u tržnim centrima i ostalim mjestima za distribuciju, nije mogao kupiti pelet, direktor kompanije Kovan Gračanica, koja je najveći proizvođač peleta u BiH, Said Karalić za Klix.ba kaže da fabrika proizvodi dovoljne količine za svoje kupce.
"Imamo osigurane dovoljne količine peleta po istoj cijeni koja je usaglašena 2012. godine. Vansezonska, međusezonska i sezonska cijena su definirane i usklađene. Osigurali smo pelet za naše kupce, a usljed velike potražnje došlo je do zastoja u distribuciji. Isporučujemo određeni dio robe kako bi svi bili zadovoljni. Informacije da je došlo do nestašice peleta nisu istinite, ali je činjenično stanje da je veća potražnja od proizvodnje. Na taj način profitiraju preprodavači koji su tonu peleta prodavali po cijeni većoj od 400 KM i tako pokušali doći do instant zarade", navodi Karalić.
Direktor firme Kovan d.o.o. Gračanica naglašava kako je zima bila izuzetno hladna te je zabilježena ekstremna potrošnja peleta.
"Mi proizvodimo i sada kao i ljeti i naša kompanija nema problema s proizvodnjom. Sezonske cijene su 280 KM po toni u Olovu i 290 KM po toni u Gračanici. Prije 20 dana peleta je bilo na svakoj benzinskoj pumpi i u tržnim centrima, a proizvođači su ga izvozili i vani. Međutim, zahlađenjem su kupci koji nisu bili pripremljeni, tražili taj energent, ali fabrike nisu mogle raditi po niskim temperaturama i onemogućeno je snabdijevanje sirovinom", kazao je naš sagovornik.
Iz kompanije "Eko Pelet Production" iz Srebrenice također navode kako je ove godine zabilježena deset puta veća potražnja nego ranijih godina te da je to jedini razlog zašto ga u određenom vremenskom periodu nije bilo u prodaji.
"Naši kapaciteti nisu dozvoljavali da izlazimo ususret malim, odnosno krajnjim potrošačima. Mi smo proizvođači peleta, a on se putem distribucije može kupiti u Kalesiji i Doboju, a može se naći i u Sarajevu", kazali su iz "Eko Pelet Production" Srebrenica.
Inače, cijena peleta u BiH zavisi od kvalitete i kreće se od 250 do 450 KM po toni. Visoke cijene su zabilježene i u posljednjem periodu, upravo kod preprodavača zbog velike potražnje.