Vijesti
Svijet
Filipinska policija vrši sistemsko ubijanje narkodilera: Likvidirano više od 7.000 osoba
01.02.2017. 12:00
Izvor: klix.ba
Filipinska policija vrši sistemsko ubijanje narkodilera: Likvidirano više od 7.000 osoba
Amnesty International (AI) optužio je filipinsku policiju da vrši sistemski planirana ubistva u kontroverznom ratu protiv droge koji je objavio predsjednik Rodrigo Duterte. Istakli su kako se radi o "zločinu protiv čovječnosti".
Više od 7.000 osoba ubijeno je otkako je Duterte započeo rat protiv narkodilera i ilegalne trgovine drogom u julu. Ranije je uvijek govorio kako je policajcima dozvoljeno da pucaju ako ih osumnjičeni ugrožava. Tako je bilo navedeno i u zakonu koji je predsjednik Filipina sada suspendovao i policiji naredio "čišćenje" nakon ubistva biznismena iz Južne Koreje. Za ubistvo je osumnjičena grupa policajca iz odjela za borbu protiv ilegalne trgovine narkoticima.
Odgovora na izvještaj AI-a nije bilo, a policija tvrdi kako ubijaju samo one koji se opiru hapšenju.
AI je izvještaj napravio na osnovu svjedočenja i nezavisnih istraga kazavši kako su "duboko zabrinuti za namjerna i široko rasprostranjena ubistva navodnih prijestupnika koji se bave ilegalnom prodajom droge, koja djeluju kao sistemski i planski organizovana".
Amnesty International je objavio kako postoji i novčana nagrada i poticaj za ubistva ovih ljudi. Nakon šokantnog i visokoprofiliranog kidnapovanja i ubistva južnokorejskog biznismena, Duterte je priznao kako je policija korumpirana i suspendovao je "rat protiv droge" dok ne riješi problem te je naredio reorganizaciju policije.