Vijesti
Svijet
Atina dobija prvu džamiju nakon više od stotinu godina
14.02.2017. 12:00
Izvor: klix.ba
Atina dobija prvu džamiju nakon više od stotinu godina
Pola miliona muslimana koji žive u Atini uskoro će dobiti svoju prvu službenu džamiju nakon više od stotinu godina, uprkos velikim protestima grčke desnice.
Atina nema službenu džamiju otkako su 1833. godine protjerane Osmanlije i jedina je evropska prijestonica u kojoj nema takvog musklimanskog vjerskog objekta.
Muslimani se mole u Atini na improvizovanim lokacijama, u podrumima ili skladištima.
Premijer Aleksis Cipras najavio je prošle godine da je vrijeme da se sagradi džamija.
On navodi da će grčka Vlada to učiniti "iz poštovanja prema muslimanskim stanovnicima, ali i zato jer ima obvezu da štiti svoje vrijednosti".

Nova džamija, površine 1.000 metara kvadratnih, bez minareta, trebalo bi da bude završena u aprilu u staroj pomorskoj bazi u industrijskom dijelu grada.
Kritičari upozoravaju da je Grčka prezadužena zemlja i da ne može da izdvoji novac za gradnju džamije, prenose grčki mediji.
Jedna od stranaka desnice "Zlatna zora", treća po popularnosti u Grčkoj, smatra da muslimani opterećuju državnu blagajnu u vrijeme krize.
Grčki nacionalisti su prošle godine mjesecima boravili na lokaciji na kojoj se gradi džamija podigavši "Centar za beskućnike", povlačeći tako paralelu sa centrima na grčkim ostrvima za muslimanske izbjeglice i migrante koji su stigli iz Turske.