Vijesti
Politika
Patriote na ispitu: Parlamentu FBiH predložena rezolucija o osudi inicijativa za federalizaciju BiH
15.02.2017. 12:00
Izvor: klix.ba
Patriote na ispitu: Parlamentu FBiH predložena rezolucija o osudi inicijativa za federalizaciju BiH
Socijaldemokratska partija BiH pripremila je za danas tekst rezolucije kojom predlaže da Predstavnički dom FBiH osudi inicijative za federalizaciju države i entiteta čiji su cilj etnonacionalne podjele i snaženje separatističkih tendencija.
Prijedlog rezolucije podnio je poslanik SDP-a u Parlamentu FBiH Damir Mašić, a o njoj bi se današnjoj redovnoj sjednici trebali izjasniti poslanici Predstavničkog doma FBiH.
U rezoluciji se pozivaju odgovorne institucije, tijela, organi, politički subjekti i pojedinci na obustavu, ukidanje i napuštanje svih oblika djelovanja koji potiču da podjelu države BiH po principu etnoteritorijalne dominacije različitih grupa na pojedinim dijelovima teritorije države BiH, bilo po osnovu federalizacije države, entiteta ili bilo kojem drugom modelu preustroja, kao i kroz nametanje koncepta isključive vladavine i dominacije pojedinih etničkih grupa u postojećim administrativno-teritorijalnim jedinicama države BiH.
Sve relevantne faktore u evropskom, regionalnom i domaćem pravno-političkom poretku pozivaju na poštivanje i neodložnu provedbu presude Evropskog suda za ljudska prava u slučajevima Derve Sejdića i Jakoba Fincija protiv BiH, Ilijaza Pilava protiv BiH, a naročito na implementaciju sveobuhvatne presude u slučaju Azre Zornić protiv BiH.
Sve potpisnice Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH pozvane su na poštivanje i dosljednu primjenu njegovih odredbi prema kojima su se sve strane obavezale da će u potpunosti poštovati suverenu jednakost jedna druge, rješavati sporna pitanja mirnim sredstvima i suzdržati se od bilo kakvih akcija putem prijetnje ili upotrebe sile ili na bilo koji drugi način protiv teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti BiH te će u odnosu na Ustav BiH prihvatiti napravljene aranžmane, u potpunosti poštovati usvojena opredjeljenja i činiti sve da se ona ostvare.
Pravosudna i policijska tijela i organi naše zemlje pozvana su na neodložno provođenje istražnih mjera i sankcionisanje odgovornih za neprovođenje presuda Ustavnog suda BiH i drugih sudova u državi, čime se neposredno podriva ustavni poredak i teritorijalni suverenitet države te omogućava i podstiče ugrožavanje temeljnih ljudskih prava i sloboda građana.
U predloženoj rezoluciji pozivaju i na dosljednu primjenu zakonske regulative u BiH kojom je zabranjen svaki oblik segregacije i diskriminacije građana, uz poštivanje individualnih i kolektivnih prava i sloboda i osiguranje jednake dostupnosti znanja iz oblasti jezika, kulture i naslijeđa svih građana u BiH kao temelja razvoja bh. društva kao pluralne, tolerantne društvene zajednice, a pravosudna tijela se pozivaju da najoštrije sankcionišu provodioce, štićenike i promotore neustavne prakse segregacije i diskriminacije stanovništva u cijeloj državi Bosni i Hercegovini.
Pozvali su i Dom naroda i Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Dom naroda FBiH te Narodnu skupštinu RS da usvoje rezoluciju jednakog naziva i sadržaja.
Predsjedavajućeg Predstavničkog doma FBiH Edina Mušića zadužili su da sa sadržajem rezolucije upozna Dom naroda, Parlamentarnu skupštinu BiH, OHR, Delegaciju EU u BiH te da hitno proslijedi njen tekst Predsjedništvu BiH i Ministarstvu vanjskih poslova BiH sa zahtjevom da ove dvije institucije u skladu sa ustavnim ovlaštenjima akt upute Evropskom parlamentu, Vijeću za implementaciju mira, predsjedniku Republike Srbije, predsjednici Republike Hrvatske, Narodnoj skupštini Republike Srbije, Saboru Republike Hrvatske te o tome informiše Predstavnički dom Parlamenta FBiH.