Vijesti
Politika
Odgođena sjednica Vijeća ministara BiH
21.02.2017. 12:00
Izvor: Vijesti.ba
Odgođena sjednica Vijeća ministara BiH
Odgođena je za danas najavljena sjednica Vijeća ministara BiH, saznaje Klix.ba.

Predsjednici političkih stranaka iz entiteta Republika Srpska, a koji čine parlamentarnu većinu na državnom nivou jučer su upozorila na mogući kraj političke koalicije.

Razlog tome je odluka bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da krene u postupak revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije za agresiju i genocid.

Iz Saveza za promjene upozorili su da će Izetbegović biti glavni krivac za novonastalu situaciju te da da od trenutka predaje aplikacije u Parlamentarnoj skupštini BiH ne postoji parlamentarna većina.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas je trebalo razmatrati Informaciju o aktivnostima na pripremi okvirnih smjernica za uspostavu i razvoj poljoprivrednog informacionog sistema u BiH, te Analizu implementacije zrazvojuakona o poljoprivredi, ishrani i ruralnom razvoju BiH, a koje je pripremilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Pred ministrima su se trebali naći i nacrti osnova za pristupanje BiH međunarodnim konvencijama o teretnim linijama i o mjerenju tonaže brodova iz 1969. godine te Konvencija o međunarodnim pravilima za sprečavanje sudara na moru.

Trebala je biti razmatrana i Informacija o aktivnostima na uspostavi i razvoju sistema identifikacije zemljišnih parcela te Informacija o realizaciji višegodišnjeg kapitalnog projekta "Izgradnja glavnog sjedišta Službe za poslove sa strancima i Terenskog centra Sarajevo".

Također, ministri su trebali biti upoznati o implementaciji Komunikacijske strategije za informiranje javnosti o procesu pristupanja BiH Evropskoj uniji i o realizaciji obuka u oblasti evropskih integracija, a informacije o tome pripremila je Direkcija za evropske integracije.

Na dnevnom redu sjednice Vijeća ministara BiH je trebalo biti i nekoliko nacrta odluka o ratifikaciji međunarodnih ugovora, najavljeno je ranije iz Službe za informiranje VMBiH.