Vijesti
Politika
Dan nezavisnosti: 25 godina vjere u bolje sutra ili šansa da se sjetimo što smo zaokružili "ZA"
01.03.2017. 12:00
Izvor: klix.ba
Dan nezavisnosti: 25 godina vjere u bolje sutra ili šansa da se sjetimo što smo zaokružili "ZA"
Bosna i Hercegovina danas obilježava 25. godišnjicu održavanja referenduma kojim je odlučena sudbina tadašnje Republike - izabran je put u samostalnost i suverenost, put krojenja vlastite sudbine.
Upravo tih dana, oko 29. februara i 1. marta, nizale su se sedmice koje su ukazivale na to da će spomenuti put i izbor većine građana zemlje biti uslovljen vrelim asfaltom, gotovo nepremostivim preprekama i krivinama.
Akt preuzimanja svoje budućnosti mnoge je Bosance i Hercegovce ogolio od nade da će je ikada vidjeti.
Dvadeset i pet godina, jedan rat i jedan nepravedni mir kasnije, Dan nezavisnosti se proslavlja spomenom na historijsko pitanje o državi ravnopravnih građana, naroda BiH - Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda.
Danas u orkiljima modernih lokalnih i općih izbora nezamislivo velika izlaznost od 63.6 posto te odgovor "ZA" kojeg je zaokružilo 99,7 posto građana, podsjećanje je na vjerovanje staro četvrt vijeka - da većina ljudi između Save i mora žele biti jednaki sa svojim komšijama. Da sa svojim susjedima žele dijeliti dobro i zlo, da žele život dostojnog čovjeka, dostojnog Evropljanina.
Vjerovanje je nažalost, 25 godina, jedan rat i jedan nepravedan mir kasnije, još uvijek samo vjerovanje, a nacija je sve uplašenija od pomisli da bi se ono moglo otegnuti za dodatnih 25 ljeta.
U rijeci problema koja ponekad probije sve nasipe i poplavi nas avetima prošlosti, valja ostati dosljedan sebi i prisjetiti se da je legendarno pitanje o državi ravnopravnih građana bilo upućeno upravo nama - građanima.
Iz tog razloga, Dan nezavisnosti u očima Bosanaca i Hercegovaca najprije treba predstavljati podsjetnik da su upravo građani izabrali put krojenja vlastite sudbine, da trenutni šnajderi najvjerovatnije nisu idealna predstava onoga šta je zaokruženo 29. februara i 1. marta 1992. godine, te da je demokratija alat građana, a ne političara, koji nažalost nismo naučili koristiti.
U nadi da će se istinski demokratski duh naroda BiH probuduti u narednih pet, ako ne i 25 godina, te da se on neće oglašavati samo jednom u 24 mjeseca već kroz svakodnevni život - građanski suvereno i ljudski nezavisno - portal Klix.ba svim čitateljima koji obilježavaju najvažniji datum u modernoj historiji države želi sretan Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine!