Vijesti
Društvo i ekonomija
Ministri BiH i Mađarske dali zeleno svjetlo za avioliniju Sarajevo - Budimpešta
03.03.2017. 12:00
Izvor: klix.ba
Ministri BiH i Mađarske dali zeleno svjetlo za avioliniju Sarajevo - Budimpešta
U Sarajevu je danas potpisan memorandum o razumijevanju između Bosne i Hercegovine i Mađarske kojim će biti omogućeno uspostavljanje aviolinije Sarajevo - Budimpešta.
Također, potpisan je i sporazum o saradnji na obrazovnom i kulturnom sektoru koji podrazumijeva svojevrsnu razmjenu studenata koja će biti na snazi tri godine.
Ministar komunikacija i prometa Ismir Jusko kazao je da saobraćaj danas predstavlja osnovni faktor društva.
"Nivo njegovog razvoja mjeri se razvojem saobraćaja i transporta. Danas smo razgovarali i o koridoru 5c i složili smo se da je ova cesta od ključnog značaja za BiH, Hrvatsk i Mađarsku", rekao je Jusko.
Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović iskazao je zadovoljstvo potpisivanjem programa saradnje u oblasti obrazovanja i kulture koji će u narodenom periodu biti intenziviran.
"Riječ je o 50 stipendija za studente iz BiH. Naši studenti će u Mađarskoj koristiti besplatne studije, smještaj, zdravstveno osiguranje i drugo. Mađarski studenti će moći nastaviti svoje studije u nekom univerzitetu u BiH", rekao je Osmanović između ostalog.
Ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske Péter Szijjárto rekao je da Mađarska pomaže BiH na putu ka EU i da će to nastaviti direktnim savjetovanjem kroz mađarska iskustva.
"Dali smo ovlaštenja državnim sekretarima da počnu sa razgovorima između Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Mađarske vezano za uspostavu željezničke linije koja će povezivati Sarajevo preko Osijeka do Budimpešte", rekao je mađarski ministar dodajući stav i o mađarskom interesu vezanog za stabilnost BiH.
"Vi ste vrlo blizu Mađarske i stoga nam je bitno da ovdje u vašoj državi vlada mir. Ono što znamo jeste da će vam EU integracije pomoću u održavanju stabilnosti", zaključio je mađarski ministar.
Podsjećamo, Wizz Air, najveća low-cost aviokompaija u regionu Centralne i Istočne Evrope, najavila je prošle godine uvođenje nove linije kojom će povezati Sarajevo sa mađarskom prijestolnicom Budimpeštom.