Vijesti
Politika
Blokada vlasti
Nastavak političkih kriza u BiH: SNSD blokirao sve procese u državi
22.03.2017. 12:00
Izvor: klix.ba
Nastavak političkih kriza u BiH: SNSD blokirao sve procese u državi
Bosanskohercegovački parlamentarci upozoravaju da je odluka delegata SNSD-a da ne prisustvuju sjednicama Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH blokirala kompletan rad državnih institucija.
Delegat iz reda hrvatskog naroda Mario Karamatić kazao je u razgovoru za Klix.ba da su blokadom Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH blokirani svi procesi u državi.
"Nijedna odluka ni Vijeća ministara BiH pa ni Predsjedništva BiH ne može biti donesena ukoliko je ne ratificira Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH. Time ne samo da je zaustavljen evropski put koji je zaustavljen već duži period, već je zaustavljeno i normalno funkcionisanje BiH", rekao je Karamatić.
On se nada da će se procesi uskoro vratiti u okvire bh. institucija i da će politička kriza u našoj zemlji prestati. Kako kaže, sve blokade do kojih dolazi u posljednje vrijeme posljedica su neozbiljnog uspostavljanja Vijeća ministara BiH.
"Nije moguće ignorisati političku grupaciju koja ima tri delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. U konkretnom slučaju radi se o SDA, SNSD-a i HNS-a. Nije mi jasno kako misle uopće da funkcioniše Vijeće ministara BiH kada nemaju kontrolu skoro nad pola BiH", kazao je Karamatić.
Istakao je da je stav HNS-a (grupacije u kojoj se nalazi i HDZ BiH) da u državnoj vlasti moraju sudjelovati legitimni predstavnici naroda u BiH.
"Ovo je posljedica ishitrene odluke. Bojkot je legitiman način borbe opozicije i to je uzročno-posljedična vezana zbog podnošenja zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije. Mislim da to nije dobro jer SNSD time ne nanosi štetu SDA-u već svim građanima BiH pa tako i građanima RS-a", rekao je Karamatić.
Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Safet Softić kazao je jučer da ga iznenađuje način na koji su Nebojša Radmanović, Sredoje Nović i Dragutin Rodić svojim nepojavljivanjem doveli sve kolege pred svršen čin.
"Uradili su to bez ikakvog obrazloženja i bez ikakvog pismenog objašnjenja.
S obzirom na to da niko od ove trojice delegata nije našao za shodno da makar usmeno izvijesti predsjedavajućeg o nedolasku na sjednicu, sve jasno upućuje na to da postoje neki dublji politički razlozi zašto se ovo događa", rekao je Softić.
S njim se složio i delegat Sead Kadić koji je u razgovoru za Klix.ba kazao da se nada kako će političari naći dovoljno razuma da se odblokiraju procese u BiH.
"Nadam se da blokada neće potrajati. Vjerujem da u svemu tome ima pritisaka kao što je i naglašeno od delegata iz reda SNSD-a", kazao je Kadić.