Vijesti
Politika
Šef Kluba HDZ-a BiH
Bagarić: Možda već pripremaju scenarij kao onda kada su tenkovima išli na "Hercegovačku banku"
23.03.2017. 12:00
Izvor: klix.ba
Bagarić: Možda već pripremaju scenarij kao onda kada su tenkovima išli na "Hercegovačku banku"
Šef Kluba poslanika HDZ-a BiH u Parlamentu Federacije BiH /FBiH/ Jozo Bagarić izjavio je da je cilj onoga što rade bošnjački političari u FBiH da smijene sve legitimne hrvatske zvaničnike i da na njihova mjesta postave "Hrvate po zanimanju".
Bagarić kaže da je rezoluciju o osudi inicijative za federalizaciju BiH u federalnom Parlamentu izglasala svebošnjačka rezervna koalicija, bez hrvatskih poslanika, što govori o položaju, statusu, pravima i odnosu prema Hrvatima u FBiH.
"Nije ovo prvi put da to čine. Masa je takvih postupaka i situacija u kojima su Hrvati preglasani i u kojima uopšte nije bilo bitno šta Hrvati misle. To je izuzetno loše i za FBiH, ali i za BiH", rekao je Bagarić za "Glas Srpske".
On ističe da rezolucija nema bitan značaj u svom meritumu, ali da šalje lošu poruku, jer odražava kako Hrvate doživljavaju na ovom prostoru samo zašto što drugačije misle o unutrašnjem uređenju FBiH i BiH.
"Hrvate direktno i indirektno proglašavaju neprijateljima ove zemlje", rekao je Bagarić.
On smatra da izlaz iz ove situacije leži u otvorenom razgovoru u parlamentima, ali ne metodom nametanja i brojanja ruku kao što je to bilo u slučaju rezolucije.
Bagarić je rekao da su Hrvati protiv modela građanske opcije ustava, koji najavljuje SDP BiH, a po kojem bi nacionalne odrednice bile eliminisane, a BiH svedena na princip jedan čovjek jedan glas.
"Taj model je u suprotnosti sa ustavima BiH i FBiH... Možda ovo sada što rade nije ništa drugo nego pripremanje za neki scenario, za novo slanje tenkova na Hrvate kao na Hercegovačku banku. Ne bi me iznenadilo da žele da smijene hrvatskog člana Predsjedništva BiH", rekao je Bagarić i dodao da to Hrvate neće obeshrabriti i zaustaviti.