Vijesti
Društvo i ekonomija
Općina Centar kreira efikasnije alate za privlačenje investicija
23.03.2017. 12:00
Izvor: klix.ba
Općina Centar kreira efikasnije alate za privlačenje investicija
U ponedjeljak 20. marta 2017. godine, održana je četvrta sjednica Privrednog savjeta općine Centar na kojoj je razmatran način plasmana poticajnih sredstava u 2017. godini i mogućnosti prilagođavanja plasmana shodno potrebama privrednika na području ove općine.
Također, u cilju stvaranja boljeg poslovnog ambijenta i mogućnosti jačanja konkurentnosti na tržištu rada, analizirane su potrebe poslodavaca prema kojim će se realizirati projekti stručnog usavršavanja, prekvalifikacije i dokvalifikacije u najdeficitarnijim zanimanjima u ovoj općini. Na sastanku je razmatrana mogućnost primjene zakonske regulative o Javno-privatnom partnerstvu i koncesijama, te razmijenjena pozitivna iskustva na ovu temu u FBiH.
Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić, koji je ujedno i predsjedavajući Privrednog savjeta kazao je da od savjeta očekuje dobre poslovne ideje koje će se implementirati u saradnji sa lokalnom zajednicom i sa svim privrednim subjektima koji su raspoloženi za takvu vrstu promjena i za takav interaktivan odnos i sinergijski nastup.
"Puno je izazova na koje još uvijek nemamo odgovore, ali zajedničkim i predanim radom možemo postići željene rezultate. Općina Centar je lokalna zajednica koja u sadašnjoj projekciji budžeta ima poprilično uravnoteženu prihodovnu i rashodovnu stranu. U ovom trenutku imamo oko 22 miliona projektovanih finansijskih sredstava za investicije, a naš zadatak je da pronađemo efikasne alate koji će omogućiti realizaciju zamišljenih projekata. Svakodnevno se susrećemo sa raznim vrstama ometača, a tu prije svega mislim na ambijent u kojem ulažemo, nedefinisane imovinsko-pravne odnose, nedorečenost zakonske regulative po pitanju javno-privatnog partnerstva. Zakonsku regulativu koja uređuje pomenutu oblast potrebno je mijenjati zbog problema koji nastaju sa njenom primjenom", istakao je Ajnadžić.
Na kraju sastanka, između ostalog zaključeno je da se održi zajednički sastanak sa Savjetom općinskog načelnika za urbanizam i prostorno planiranje. Također, doneseni su zaključci da se prema Kantonu Sarajevo pokrene procedura i zahtijeva izmjena Zakona o javno-privatnom partnerstvu. Privredni savjet je dao sugestije za izmjene i dopune poticajnog okvira i očekuje da će novi pristup biti stimulans za nova ulaganja u ovoj općini, te da općinska uprava pristupi prikupljanju podataka o deficitarnim zanimanjima na području općine Centar i za narednu sjednicu Savjeta pripremi detaljnu informaciju o mjerama i rokovima u vezi sa poticajnim sredstvima.
Privredni savjet okuplja najeminentnije privrednike s područja općine Centar, a formiran je s ciljem omogućavanja aktivnog sudjelovanja lokalnih privrednika u procesu unapređenje poslovnog okruženja u Općini. Osnivanje Savjeta i provedene reforme su konkretni rezultati projekta privlačenja investicija i unapređenja poslovnog okruženja na lokalnom nivou u BiH (LIFE) kojeg implementira Grupacija Svjetske banke u partnerstvu sa Britanskom ambasadom u Bosni i Hercegovini, a Općina Centar je pristupila ovom projektu u decembru 2015. godine.