Vijesti
Politika
Narednih 20 godina nije moguća nezavisna RS, a ni unitarna BiH
24.03.2017. 12:00
Izvor: Vijesti.ba
Narednih 20 godina nije moguća nezavisna RS, a ni unitarna BiH
Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Mladen Ivanić izrazio je nadu da se političari u BiH neće baviti prošlošću i da će u budućnosti više pažnje biti usmjereno ekonomiji, razvoju, boljem školstvu, zapošljavanju i ostalim životnim temama.

"Moramo realno poći od činjenice da je Dejton jedino moguće rješenje i da, ako neko pokuša da uradi nešto drugo, nema šanse. U ovom trenutku mišljenja sam da bar 20 godina nije moguća nezavisna Republika Srpska, a ni unitarna BiH bez entiteta. Ako to prihvatimo onda se možemo okrenuti budućnosti", rekao je Ivanić večeras u Derventi.

Prema njegovim riječima, u Sarajevu postoje oni koji ne prihvataju realne mogućnosti i nastoje da proizvode krizu.

"Mislim da je međunarodna zajednica u međuvremenu postala realnija kada je pristup BiH u pitanju. EU je rekla je ne interesuje naš ustav već ekonomske reforme", dodao je Ivanić.

On kaže da je posljednja sjednica Predsjedništva BiH prekinuta odlaskom bošnjačkog člana Bakira Izetbegovića i da je on adresa na kojoj se može dobiti odgovor kada će se stanje u Predsjedništvu BiH vratiti u normalu.

"Izetbegović mora reći kako vidi nastavak rada i dati određene odgovore. Ne možemo se ponašati kao da se nije ništa desilo. Šta je sa nalozima iz kabineta bošnjačkog člana bošnjačkim ambasadorima da se ne poštuje ministar iz reda srpskog naroda?", upitao je Ivanić, koji je počasni predsjednik PDP-a.

On smatra da neko mora da se izvini ili da kaže da se takve stvari više neće dešavati i da se "pisma koja se šalju otvaraju samo zašto što je u Ambasadi BiH neko iz drugog naroda".

"Naprotiv, ostvarili smo nekoliko političkih uspjeha. Prvi put doveli smo međunarodnu zajednicu u poziciju da ne može biti jednostrana", izjavio je Ivanić novinarima u Derventi, gdje je prisustvovao proširenoj sjednici Opštinskog odbora partije.

Ivanić je izrazio zadovoljstvo radom Opštinskog odbora PDP-a Derventa, koji ima tri odbornika u lokalnoj skupštini. "Uvijek su jedni od najboljih koje imamo i u opoziciji su", rekao je Ivanić.

On je dodao da je večerašnji boravak u Derventi organizovan u okviru posjeta opštinskim odborima PDP-a, da želi biti na terenu i kada nisu izbori kako bi ih upoznao sa aktuelnim temama u Republici Srpskoj i BiH.