Vijesti
Društvo i ekonomija
Kompanija Intral BH planira nova zapošljavanja
24.03.2017. 12:00
Izvor: Vijesti.ba
Kompanija Intral BH planira nova zapošljavanja
Kompanija Intral BH iz Tuzle doživjela je pravu ekspanziju na području Tuzlanskog kantona. Trenutno upošljava, zajedno s tri kooperantske firme, oko 600 radnika, a u planu je zapošljavanje novih.

Direktor firme Alija Šehović izjavio je da Intral BH ima potrebu da u svojoj vlastitoj strukturi ima više od 150 radnika za zadovoljavanje potreba koje imaju u svojim proizvodnim aktivnostima.

Intral je u posljednjih godinu dana zaposlio 140 radnika kojih trenutno, bez kooperanata, ima oko 340. Također, investirana su značajna sredstva u renoviranje prostorija i proizvodne hale, ali za zapošljavanje novih radnika potrebno je stvoriti preduslove za njihovo uključenje u proizvodnju i osigurati dodatni prostor za širenje kapaciteta.

- Upošljavanje novih radnika putem neformalnog školovanja je trošak za svaku organizaciju koja se bavi proizvodnjom. To je proces koji traje od šest do osam mjeseci do sticanja iskustva, a proces će biti započet kada budu stečeni preduslovi za proširenje proizvodnih aktivnosti u fabrici obuće Auda u stečaju - potvrdio je Šehović.

Dodao je da su u Intralu uvjereni da će investirana sredstva u fabriku Aida biti zaštićena i da će ispunjavanjem ta dva preduslova početi otvarati nova radna mjesta.

Intral je pozitivna priča o radu i proširenju proizvodnje. Učestvovali su u dovođenju jednog od vodećih proizvođača kožnih sjedala za evropsku automobilsku industriju - kompanije Boxmark, a otvoreni su i za saradnju u obrazovnom sistemu jer se u njihovom pogonu obavlja i praksa za učenike tog smjera.