Vijesti
Politika
ZADUŽENJA
Parlament RS-a danas o kreditima za kupovinu helikoptera i opremanje MUPRS-a
04.04.2017. 12:00
Izvor: klix.ba
Parlament RS-a danas o kreditima za kupovinu helikoptera i opremanje MUPRS-a
Poslanici Narodne skupštine RS-a razmatrat će danas odluku o zaduženju RS-a za kupovinu "višenamjenskog" helikoptera, vrijednog 9,4 miliona KM, kao i odluku o zaduženju od 6,5 miliona KM za opremanje nekadašnje kasarne Zalužani za potrebe MUPRS-a.
Vlada planira da RS kreditno zaduži za iznos od 9,4 miliona KM kako bi kupila helikopter za potrebe helikopterskog servisa tog bh. entiteta.
Helikopter će se, osim redovnih letova, moći koristiti i za specijalizirane, kao što su: složena medicinska evakuacija, gašenje požara i transport vatrogasaca u zone požarišta, evakuacija stanovništva u svim vanrednim situacijama i transport tereta prilikom elementarnih nepogoda: poplave, potresi, snježni nanosi, požari i slično, kao i za transport i iskrcavanje specijalnog policijskog osoblja na teže dostupna područja izvan mreže komunikacija i druge namjene po potrebi - tvrdi se u odluci o direktnom dugoročnom kreditu RS-a, a koju će na sjednici 28.marta razmatrati poslanici Narodne skupštine RS-a. Kredit za ovaj "višenamjenski" helikopter tražit će od domaćih finansijskih institucija i društava.
Vlada RS-a u odluci navodi i uvjete po kojima će se zadužiti za 9,4 miliona KM, a to je rok otplate minimalno pet i maksimalno do deset godina, minimalan period odgode plaćanja tri godine - uračunat u rok otplate, visina kamatne stope maksimalno do šest posto godišnje...
Poziva se i na zakon po kojem je dozvoljeno zaduženje RS-a za finansiranje kapitalnih investicija, u koje je uvrstila i nabavku spomenutog helikoptera.
Stanje ukupnog duga RS-a na dan 30. decembar 2016. godine iznosilo je pet milijardi i 401,75 miliona KM, što čini 56,85 posto procijenjenog BDP-a za 2016. godinu, a stanje javnog duga tog bh.entiteta bilo je četiri milijarde i 308,64 miliona KM ili 45,35 posto procijenjenog BDP-a za 2016. Procijenjeni iznos BDP-a za 2016. godinu je devet milijardi i 501 miliona KM.
Parlament će sutra razmatrati i odluku po kojom će se RS zadužiti za 6,5 miliona KM za sanaciju i rekonstrukciju kompleksa Kasarne „Krajiških brigada“ Zalužani, za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a.
Kreditna sredstva namijenjena su za izgradnju tri nova objekta, sanaciju i adaptaciju deset postojećih objekata, rekonstrukciju još dva postojeća objekta i vanjsko uređenje kompleksa. I za te poslove Vlada RS-a tražit će zajam od domaćih finansijskih institucija, uz uvjet da kredit bude s rokom otplate minimalno pet i maksimalno do deset godina, uz odgodu plaćanja tri godine, te da visina kamatne stope bude maksimalno do šest posto godišnje.
U obrazloženju odluke o zaduženju, Vlada RS-a je navela da se radi o "kapitalnoj investiciji".
Prethodno će poslanici razmatrati Godišnji izvještaj Ombudsmana za djecu za 2016. te Prijedlog odluke o usvajanju Nacrta prostornog plana područja posebne namjene "Klekovača".