Vijesti
Društvo i ekonomija
Mostarski sajam
Postoji više od 500 parafiskalnih naknada koje opterećuju privrednike u BiH
07.04.2017. 12:00
Izvor: klix.ba
Postoji više od 500 parafiskalnih naknada koje opterećuju privrednike u BiH
Udruženje poduzetnika Link je posljednjih šest mjeseci radilo na izradi registra parafiskalnih naknada u Hercegovačko-neretvanskom kantonu te došlo do zabrinjavajućih činjenica o pritiscima ove vrste na privredu. Registar je predstavljen u sklopu sajma u Mostaru.
"Radili smo sa svakom opštinom u ovom kantonu i svaki namet koji je uvršten u registar je potvrđen od te opštine. Bio je problem s Mostarom, jer nema Gradskog vijeća, ali smo se vodili ranijim odlukama. Shvatili smo i da ima nameta koja se moraju plaćati, a iza kojih ne stoje odluke vijeća. Tako ima situacija da se neki nameti uzimaju nezakonito", kazao je za Klix.ba Tomislav Majić, predsjednik Udruženja poduzetnika Link iz Mostara.
Link je, radeći na ovom registru parafiskalnih naknada, radio i paralelne uporedbe s opeterećenjima ove vrste koja postoje u Tuzlanskom kantonu, kao i Prijedorskoj regiji u Republici Srpskoj. Rađena je analiza koliko gdje koji namet iznosi te da li uopće postoji, a prema riječima Tomislava Majića, ima i pozitivnih i negativnih zaključaka. Rađena je i uporedba s registrom koji postoji na entitetskom nivou, koji je manje detaljan i donosi samo one najveće parafiskalne naknade.
Najbolje u Jablanici, najgori Mostar
"Što se tiče našeg kantona, najbolje poslovno okruženje s ovog aspekta su općine Jablanica i Prozor/Rama, sve je veoma transparentno, čak se s udruženjima poduzetnika u Jablanici uspjelo da neke naknade budu potpuno ukinute", dodao je Majić.
Najgora situacija po ovom pitanju je u Gradu Mostaru, gdje postoje neka uzimanja privrednicima koja nemaju nikakvu zakonsku osnovu.
"Grad Mostar uzima neku taksu od 500 KM za otvaranje novog poslovnog subjekta, a da ta taksa nema nikakvo zakonsko uporište, niti dobijete neko rješenje šta plaćate, samo vam daju broj žiroračuna. Niko ne zna šta čovjek plati, gdje idu ta sredstva, a posebno po kojem zakonskom osnovu se to uzima", rekao je Majić.
Majić još kaže kako na nivou cijele Bosne i Hercegovine, svih nivoa vlasti, jednog privrednika opterećuje više od 500 različitih parafiskalnih nameta, što predstavlja ogroman pritisak.
Uredan platiša dodatno opterećen
"Nema nikakve logike da potvrda od Poreske uprave kojom ona potvrđuje da uredno plaćate poreze košta 15 KM, to je jednostavno suludo. Zar ih bar ne bi trebalo stimulisati pa ih osloboditi plaćanja potvrde", zaključio je Tomislav Majić, a posebno je podvukao probleme koji i danas postoje vezano za famozne takse za šume.
Registar je dostupan na stranici poslovnookruzenje.ba, a bit će redovno ažuriran kažu njegovi kreatori. Cilj registra je racionalizacija cijelog spektra parafiskalnih nameta, usklađivanje, kao i zagovaranje ukidanja onih koji budu ocijenjeni kao suvišni.