Vijesti
Svijet
Erdogan: Referendum nema veze sa mnom, ja mogu umrijeti svaki čas
19.04.2017. 12:00
Izvor: klix.ba
Erdogan: Referendum nema veze sa mnom, ja mogu umrijeti svaki čas
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan insistira da ga veće ovlasti koje su mu omogućili glasači na referendumu ne čine diktatorom. U intervjuu za CNN je kazao da referendum nije bio vezan za njega.
"Ja sam smrtnik i mogao bih umrijeti svaki čas", kazao Erdogan Becky Anderson u svom prvom intervjuu nakon referenduma.
U razgovoru je odbacio optužbe da je podržao nove ovlasti u želji da osnaži svoju poziciju, tvrdeći da je to učinio kako bi poboljšao politički sistem u Turskoj.
"Gdje postoji diktatura ne mora postojati predsjednički sistem. Imali smo glasačke kutije, narod daje snagu demokratiji i to je ono što mi zovemo voljom nacije", kazao je Erdogan.
Iako j do samog kraja bilo neizvjesno i za promjene ustava glasalo je samo 51,4 posto birača, Erdogan smatra da se pobjedi ne treba gledati u zube.
"Imam fudbalsku pozadinu i smatram da nije važno da li ste pobijedili rezultatom 1:0 ili 5:0, krajnji cilj je pobjeda", rekao je turski predsjednik.
Oni koji su glasali za promjene vjeruju da će Turska biti sigurnija i bogatija s jakim vođom na čelu, dok oni koji su bili protiv smatraju da je referendum bio način da se predsjednik "zacementira" na funkciji.
Erdogan je u intervjuu pozvao Evropsku uniju da održi svoje obećanje prema Turskoj nazvavši "čekanje ispred njenih vrata" nepodnošljivim.
"Pokušali smo prihvatiti sve uslove koji su postavljeni, ali EU nije održala obećanje. EU mora održati svoja obećanja. Ukoliko to učini, možemo razgovarati. Možemo vidjeti koje korake treba napraviti", kazao je Erdogan.