Vijesti
Društvo i ekonomija
Ministarstva poljoprivrede FBiH i RS-a predstavila vodič za izvoz voća i povrća
20.04.2017. 12:00
Izvor: klix.ba
Ministarstva poljoprivrede FBiH i RS-a predstavila vodič za izvoz voća i povrća
Izvoz voća i povrća iz Bosne i Hercegovine je svake godine sve veći, a da bi olakšali taj posao izvoznicima predstavnici ministarstava poljoprivrede Federacije BiH i Republike Srpske zajednički su pripremili "Vodič za izvoz voća i povrća u EU".
Iz BiH se od voćnih vrsta najviše izvozi malina, jagoda i šljiva, a od povrtlarskih krastavac kornišon te paprika i kupus.
Za posljednjih osam godina izvoz voća je rastao za oko 24 posto, a povrća oko šest posto.
Pomoćnik ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH Nijaz Brković je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci istakao da je povećana proizvodnja voća i povrća u BiH, a time i izvoz.
"Vodeću ulogu imaju malina, kornišoni, jabuke...U vodiču su navedene procedure za izvoz u EU, te potrebna dokumentacija, rad laboratorija u BiH, pravni osnov za izvoz, standardi koje mora da ispuni izvoznik...Mislim da će ovaj dokument pomoći poljoprivrednicima, proizvodnja će rasti i izvoz se povećavati", istakao je Brković.
I pomoćnik ministra poljoprivrede RS-a Zoran Maletić je istakao da je BiH potpisivanjem SSP-a otvoreno tržište za izvoz ove robe.
"Propisi EU vezano za sigurnost hrane su veoma striktni i stoga je neophodno ispoštovati sve procedure", kazao je Maletić.
Vodič je izrađen uz tehničku pomoć Projekta unapređenja poslovne klime i pristupa tržištu (ICAM), koji implementira Grupacija Svjetske banke u partnerstvu s britanskom ambasadom u Bosni i Hercegovini.
Projekt ICAM je usmjeren na unapređenje konkurentnosti i održivi razvoj izabranih lanaca vrijednosti u poljoprivredno-prehrambenom sektoru BiH, u smislu pružanja podrške BiH u toku procesa integracije u EU.
Ciljevi realizacije ugovora i Projekta ICAM su poboljšanje poslovne regulative i infrastrukture kvaliteta unapređenjem i usklađivanjem propisa o organskoj proizvodnji i geografskom porijeklu s propisima EU, poboljšanje investicione politike i podrške investitorima radi porasta investicija i reinvesticija, olakšavanje pristupa tržištima i prevazilaženje administrativnih barijera i privlačenje novih investicija.
Brković i Maletić su istakli da je još rano govoriti o mogućim štetama, posebno na voćarskim kulturama, usljed trenutnih nepovoljnih vremenskih prilika.
Pozvali su poljoprivredne proizvođače da osiguraju zasade i usjeve te obećali pomoć resornih ministarstava u sanaciji mogućih šteta.