Vijesti
Politika
Zakon o turizmu posvađao ministricu i premijera: Prijetnje tužbama i prozivke za politizaciju
27.04.2017. 12:00
Izvor: klix.ba
Zakon o turizmu posvađao ministricu i premijera: Prijetnje tužbama i prozivke za politizaciju
Novi zakon o turizmu u FBiH koje je predložilo Federalno ministarstvo okoliša i turizma podijelio je bh. političku javnost. Ministrica Edita Đapo upozorava da se novom zakonu najviše protivi premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković kojeg u tome ne podržava ni SDA, dok on odgovara da je riječ o zakonskom rješenju koje najviše ide u korist HDZ-u BiH.
Na trećoj strani, načelnici općina u FBiH pozdravljaju zakon kojim je predviđeno da općine dobijaju 80 posto sredstava od naplate boravišne taksi.
Uskoro bi se pred federalnim parlamentarcima trebao naći novi zakon o turizmu u Federaciji BiH čiji je predlagač Federalno ministarstvo okoliša i turizma. Riječ je o zakonskom rješenju koje između ostalog precizira da 80 posto prihoda od boravišnih taksi ide općinama, 10 posto FBiH i 10 posto kantonima.
Novi zakon općinama daje mogućnost osnivanja turističkih zajednica što je prema postojećem zakonskom rješenju bilo u isključivoj nadležnosti kantona. Ideja o uzimanju prihoda od turističkih taksi i davanje mogućnosti osnivanja turističkih zajednica općinama nije naišla na odobrenje kantonalnih nivoa vlasti, a najglasniji protivnik novog zakona o turizmu je predsjednik Vlade Kantona Sarajevo Elmedin Konaković.
Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo kazala je za Klix.ba da novi zakon o turizmu ne prihvataju ni Kanton Sarajevo ni Zapadnohercegovački kanton. Ona podsjeća da je u KS donesen novi Zakon o turizmu iako je poznato da će on morati pretrpjeti izmjene i dopune kada se donese zakon na federalnom nivou.
"Također, KS je osnovao novu Turističku zajednicu na kantonalnom nivou. U javnosti najviše se novom zakonu protivi Elmedin Konaković. Zanimljivo je pri tom da se premijer Konaković s jedne strane javno zalaže za stručnost i depolitizaciju javnih kompanija te samim tim i turističkih zajednica, a s druge za predsjednika ove nove Turističke zajednice imenovao je vijećnika SDA, kolegu sa fakulteta i profesora tjelesnog odgoja", kazala je Đapo.
Ona dodaje da, ukoliko stavi na stranu ove nedosljednosti, da bi bilo bolje da se Konaković konsktruktivno uključi u kreiranje zakona iako vidi da je on izabrao da joj prijeti tužbama po društvenim mrežama.
"Po mom mišljenju takvo ponašanje ne ide uz funkciju koju obnaša. Ako na isti način putem Facebooka premijer rješava problem vodosnabdijevanja, onda me više ne čudi što građani Sarajeva, kao i turisti koji posjećuju Sarajevo, ne mogu da se okupaju iza ponoći", rekla je Đapo.
Ona podvlači da Konaković nema podršku ni u sopstvenoj stranci jer je nedavno bila na sastanku sa načelnikom Općine Centar Nedžadom Ajnadžićem koji joj je više puta ponovio da podržava novi zakon, da misli da je to odlično riješenje, a čak joj je predstavio i projekte koje bi mogao pokrenuti da sredstva od turizma završavaju u općinskom budžetu.
Konaković nema podršku ni sopstvene stranke

"Jako poštujem stav načelnika Ajnadžića jer je njemu općina koju vodi očigledno bitnija od stranačkih direktiva. Što se samih zakona tiče, oni su dio Reformske agende i temelje se na istim principima na kojima se temelje sve reforme naše vlade. Zakoni imaju za cilj pojačanje borbe protiv sive ekonomije, ukidanje nepotrebnih nameta privredi, a i zasnivaju se na principu supsidijarnosti, dakle spuštanju odlučivanja na najniži mogući nivo vlasti što je posebno bitno Evropskoj uniji kojoj težimo svi, i ja i premijer Fadil Novalić, a vjerujem i Elmedin Konaković", kazala je Đapo.
Predsjednik Vlade Kantona Sarajevo Elmedin Konaković poručio je ministrici da se bavi svojim poslom s obzirom na to da se, prema njegovim riječima, u zadnje vrijeme bavim svim onim što ne bi trebalo da je se tiče.
"Vidio sam da ona govori o raspodjeli javnih prihoda, a evo sada vidim i da se bavi time ko je gdje imenovan. Formiranje Turističke zajednice KS je urađeno po zakonskim propisima i moram reći da nismo imali nikakvu pomoć resorne ministrice niti ministarstva koje je proizvelo ovakvu situaciju u turizmu", rekao je Konaković.
Kako kaže, federalni organi nikada nisu do kraja implementirali ustavne presude zbog čega pravno turističke zajednice, a ne samo ona u KS, uopće ne postoje jer je potvrđeno da nepostojanje registra, a samim tim i turističkih zajednica.
"Morali smo mi iz kantona da se borimo za svoja prava jer je Ustavni sud rekao da je to naše pravo. Bilo bi puno bolje da je ministrica Đapo svoju energiju trošila da nam pomogne da riješimo taj problem. Ponavljam, to je bio njen problem, a rješavali su ga kantoni", kazao je Konaković.
Što se tiče novog zakona o turizmu Konaković ističe da se tu nema šta raspravljati jer je riječ o ustavnim nadležnostima, odnosno da niko ne može propisati boravišnu taksu kao prihod lokalne zajednice jer je to podijeljena nadležnost kantona i FBiH, a ne općina.
"Sa nama se niko ne dogovora. Ministrica Đapo je predložila da 80 posto sredstva od naplate takse ide lokalnim zajednicama i time udarila na budžet KS, odnosno nekoliko miliona godišnje. Normalno da ne to ne možemo šutjeti", rekao je Konaković.
Nastavljen je udar Vlade FBiH na kulturu
On nam je rekao i da su zajedno Vladi FBiH pisali premijeri KS, Zeničko-dobojskog kantona i Tuzlanskog kantona te da je u konsultaciji i sa premijerima iz drugih kantona u FBiH.
"Ovo je HDZ-ov zakon. On odgovara samo onim dijelovima BiH koji ne plaćaju PDV, u kojima ima turizma, a ne plaćaju boravišni taksu već bi je lokalizirali. Imali smo i za to rješenje jer smo predlagali da uvede pojam 'destinacija' pa da Neum i Međugorje mogu ući kao nosioci turizma tih dijelova BiH, ali bi taj broj noćenja morali dokazati. Dakle, da se kaže: Vi ste destinacija ako imate toliki broj noćenja i na taj broj noćenja vi morate platiti PDV", rekao je Konaković.
Ministricu Đapo optužio je da je nastavili udar Vlade FBiH na kulturu koji je započet time što im je Federalno ministarstvo okoliša i turizma derogiralo kulturnu scenu u KS izbacivanjem svih značajnih projekata iz finansiranja.
"Ona kaže da ja prijetim, kakva je prijetnja apelacija Ustavnom sudu? Apelacija će bit podnesena onog jutra kada zakon bude usvojen. Ja računam na razum parlamentaraca i da Parlament FBiH neće podržati zakon", kazao je Konaković.
Na pitanje kako komentariše tvrdnje da su načelnici poput Ajnadžića, koji je član iste stranke kao i on, podržali usvajanje ovog zakona, Konaković je odgovorio da nijedan načelnik neće biti protiv toga da mu se da novac koji mu ne pripada.
"Načelnici bi bili presretni time. Kanton im ubere takse od nekoliko miliona i na kraju daje im nekoliko miliona. Vidio sam načelnike s osmjehom od uha do uha, ali ja ne dam da nam otmu novce", zaključio je Konaković.
Ovim povodom kontaktirali smo i nekoliko općina koja se nalaze u sastavu Federacije BiH i tražili njihovo mišljenje o novom zakonu o turizmu.
Načelnici zadovoljni novim zakonskim rješenjem
Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić kazao nam je da da smatram da je ovo rješenje mnogo bolje za lokalne zajednice od postojećeg.
"Općina Stari Grad je najposjećenija turistička destinacija u Sarajevu, a možda i u BiH, ali postojeći zakon to nije tretirao na pravi način i mi nismo imali direktnu nadležnost, ali ni korist od turizma.Mi nismo općina koja svoj razvoj može zasnivati na industriji, izvozu, otvaranju fabrika i slično, ali naše prednosti su tradicija, kulturna baština i turizam. Strategijom lokalnog razvoja naše djelovanje usmjereno je na četiri prioritetne oblasti: turizam, poljoprivredu, zanatstvo i razvoj malih preduzeća", rekao nam je Hadžibajrić.
On naglašava i da su već poduzeli određene aktivnosti u cilju sistemskog pristupa razvoju turizma u Starom Gradu te da će ovog ljeta imat završenu Strategiju razvoja turizma Općine Stari Grad u kojoj će staviti akcenat na turistički menadžment, unaprjeđenje turističke ponude, brendiranje, razvoj destinacijskog menadžmenta.
"Međutim, naša ulaganja u razvoj turizma i prethodnih godina bila su velika. Rekonstrukcija kompletnog baščaršijskog jezgra- ulica Bravadžiluk, Mali Bravadžiluk, Oprkanj, Sarači i Baščaršijskog trga direktno je uticala na poboljšanje turističke ponude Baščaršije i Starog Grada. Turističku ponudu obogatili smo i projektom info-panoa koje smo postavili u Starom Gradu, a koji predstavljaju naše kulturno-historijske spomenike, gastronomiju, starogradska hodočašća", kazao je Hadžibajrić.
Podsjetio je da su otvorili Info-press centar koji je na usluzi turistima za sve vrste informacija, realizovali projekte online tradicionalnog kuhara sarajevske čaršije i virtualnih vodiča.
"Dakle, sve su to bila naša ulaganja u turizam i prirodno je da i nastavimo u tom smjeru, ali i da zakonska regulativa omogući lokalnim zajednicama prihode od turizma", kaže Hadžibajrić.
Načelnik Općine Konjic Emir Bubalo (SDA) rekao nam je da su sredstva od naplate turističkih taksi prije 1992. godine bila uplaćivana općinama, ali da je visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH po nalogu određenih lobija iz Sarajeva to derogirao kantonima i FBiH. Ističe da su direktori turističkih zajednica 20 godina bili dobro plaćeni da predstavljaju nekoga, a da niko zapravo nije znao ko su oni uopće.
"Davno je to trebalo vratti na lokalnu zajednicu. Mislim da će bit otpora od kantonalnih nivoa vlasti. Sve se dešava na lokalnoj zajednici pa tako i turizam, a svi bi da općinama uzimaju nadležnosti", rekao je Bubalo.
Pomoćnik načelnika Neuma za finansije i privredu Vicko Jogunica kazao nam je da oni podržavaju novo zakonsko rješenje koje je pitanje turističke organizacije, a ne samo turističke zajednice.
"Podržavamo i način raspodjele boravišne takse koji je jako dobar za jedinice lokalne samouprave. Svaka jedinica lokalne samouprave u pripremi turističke sezone uloži određene novce u pripremu za turističku sezonu", rekao nam je Jogunica.