Vijesti
Društvo i ekonomija
Kasa javnih prihoda punija za 775 miliona KM
08.05.2017. 12:00
Izvor: Vijesti.ba
Kasa javnih prihoda punija za 775 miliona KM
RS bilježi povećanje javnih prihoda. Od početka godine prikupljeno je 775 miliona maraka, što je za 10 odsto više nego u istom periodu prošle godine.
Kasa javnih prihoda u RS sve je punija. Za prva četiri mjeseca prikupljeno je 71,1 milion maraka više nego u prvom kvartalu lani. U periodu januar-april prikupljeno je više od 179 miliona maraka direktnih poreza.

Povećanje je ostvareno kod poreza na dohodak. Naplaćeno je 77,2 miliona maraka, a rast je zabilježen i kod prihoda od poreza na dobit i nepokretnosti.

Po osnovu doprinosa prikupljeno je 451,4 miliona maraka, ili 7 odsto više nego lani. Tako je naplaćeno 6 odsto više doprinosa za Fond PIO i 10 odsto više za Fond zdravstvenog osiguranja. Doprinosi za Fond dječije zaštite i Fond za zapošljavanje veći su za sedam odsto.

Od 140 miliona maraka ostalih javnih prihoda, najevidentnije povećanje zabilježeno je od taksi naknada. Značajano je i povećanje kodd naknada za priređivanje igara na sreću.

Manja naplata zabilježena je kod koncesionih naknada, kojih je prikupljeno manje za 4,3 miliona. Tome je doprinijelo smanjenje iznosa naknada za korišćenje prirodnih resursa u svrhu proizvodnje električne energije.

Kada je riječ o preostalim obavezama po osnovu indirektnih poreza i doprinosa za Fond solidarnosti, u prva četiri mjeseca naplaćeno je 1,1 milion maraka manje, jer je 1. januara prestao da važi Zakon o posebnom doprinosu za solidarnost.