Vijesti
Svijet
Sud u Texasu odbacio tužbe: Nije bilo diskriminacije u slučaju hapšenja Ahmeda, "dječaka sa satom"
22.05.2017. 12:00
Izvor: klix.ba
Sud u Texasu odbacio tužbe: Nije bilo diskriminacije u slučaju hapšenja Ahmeda, "dječaka sa satom"
Sud u Texasu odbacio je slučaj diskriminacije dječaka Ahmeda Mohameda koji je uhapšen na školskom času jer je učitelj od njegovog sata kućne izrade mislio da je bomba.
Slučaj iz 2015. godine digao je javnost na noge i razbjesnio ljude nakon što su objavljene fotografije hapšenja 14-godišnjeg dječaka islamske vjeroispovijesti. Uprkos tome, sudija je presudio kako nema dokaza da se tu radi o rasnoj ili religijskoj diskriminaciji.
"Ne postoje činjenice iz kojih bi sud mogao razumno zaključiti da je uposlenik srednje škole MacArthur izvršio namjernu diskriminaciju prema učeniku Ahmedu Mohamedu", napisao je sudija Sam Lindsay u odluci.
Odbačena je i žalba protiv škole u kojoj se navodi kako su prekršili pravila i da su Ahmeda tretirali drugačije od drugih učenika koji su bili u sličnoj situaciji te da je taj tretman baziran na religiji ili rasi.
Ahmeda, kojeg su mediji prozivali "clock boy", teretilo se da je donio lažnu bombu nakon što je donio digitalni sat u malom koferu na čas, ali su ti navodi odbačeni.
"Znali su da nije bomba i da nikada nije prijetio nikome, niti je rekao da je bomba, niti je uznemirio ikoga. Uprkos tome, izvukli su ga sa stolice, stavili mu lisice i uhapsili ga. Nije bilo sumnje za hapšenje", rekla je advokatica Susan Hutchison.
Na Twitteru je pokrenuta kampanja s hashtagom #IStandWithAhmed (Ja sam uz Ahmeda) nakon njegovog hapšenja, a tinejdžer je pozvan i na astronomski događaj u Bijeloj kući gdje je razgovarao s tadašnjim predsjednikom Barackom Obamom.
Nakon incidenta, dječakova porodica se preselila u Katar, ali su se sada vratili u Texas.