Vijesti
Politika
Dodik: Kada Srbi budu imali stabilnost u BiH odustat ćemo od referenduma
05.06.2017. 12:15
Izvor: Vijesti.ba
Dodik: Kada Srbi budu imali stabilnost u BiH odustat ćemo od referenduma
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će onog momenta kada Srbima bude obezbijeđena stabilnost u BiH i afirmacija prava po Ustavu i Dejtonskom sporazumu, on javno reći da nema potrebe za referendumom, ali do tada ne želi da prestane da misli o tome.
Dodik je istakao da će Republika Srpska veoma pažljivo razmotriti pitanje referenduma i da ne želi da spekuliše o tome.

"Neka nama neko pruži stabilnost u BiH, neka nam da afirmaciju naših prava po Ustavu i Dejtonskom sporazumu, ja ću izaći javno i reći da nema potrebe za referendumom. Ali ako nam otimate naše nadležnosti, ako uporno pokušavate da nas prevarite, da nas oslabite i da nam ne dozvolite afirmaciju razvoja, šta ćemo mi u tome? Šta je nelogično u ovome što ja govorim", upitao je Dodik.

On je naglasio da BiH nije zemlja muslimana, već da oni samo kontrolišu veći dio Federacije BiH, a da Republika Srpska kontroliše ukupan državni i javni život na svom prostoru, ima dobru organizaciju svoje vlasti, ima volju naroda da postoji država, efektivnu vladu, teritoriju.

Dodik je rekao da u nekadašnjoj BiH, koja je bila u sastavu Jugoslavije, nije bilo entitetske linije, a da danas ona postoji. "Jednog dana, naravno, moguće je da ona bude granica, zašto da ne?", naglasio je predsjednik Srpske.

Predsjednik Srpske je ponovio da nijednom nije razgovarao sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom o odvajanju Republike Srpske od BiH.

"Da raščistimo - nijednom tema razgovora sa Putinom nije bila odvajanje, to je sve laž. Nemoguće je da jedan američki diplomata Hoyt Yee uđe u Kongres i govori neistine kongresmenima na bazi toga", konstatovao je Dodik.

Prema njegovim riječima, to je specijalna laž s ciljem da ponovo pravi monstruma od Rusije.

"Uvijek je bila priča: vi imate Ustav, imate međunarodno pravo, i mi ćemo vas podržati u afirmaciji vaših prava po međunarodnom pravu. I u tom pogledu niko nikad nije rekao: 'Gospodine Dodik, kad ćete vi da organizujete taj referendum, šta treba mi da pomognemo?'. To je samo spekulacija", istakao je Dodik.

On je naglasio da je, s druge strane, Republika Srpska predmet stalnih posmatranja.

"S treće strane, mislim da smo već ozbiljno uspjeli, a to je da smo pričom o referendumu svima stavili do znanja da uvijek imamo alternativu i da niko ne može da nam je zabrani. I da ćemo mi odlučivati o tome kad ćemo i hoćemo li, a prijetnje lidera SDA Bakira Izetbegovića ili nekog sa strane nas ne dotiču", poručio je Dodik.

On je za "Sputnjik" rekao da želi da razvije svijest da je to odluka Republike Srpske.

"Mi moramo da donesemo tu odluku svjesni našeg trenutka, svjesni naše historijske potrebe. Za to postoje neophodne pretpostavke. Niko u BiH ne vjeruje u BiH, osim nekoliko dobro plaćenih stranaca koji pokušavaju da je održe. Na kraju, sam svijet se promijenio. Prije tri godine niko nije ni razgovarao o tome", naveo je predsjednik RS-a.

Prema njegovim riječima, Hoyt Yee, koji je pripadnik stare administracije, rekao je u Kongresu SAD jednu stvar koja nikad nije izrečena do sada da BiH prijeti da bude propala država.

"Ja ne mislim da prijeti, ona je odavno propala država i krpe je samo po sistemu 'dok majstori ne odu', jer on ima svoj mandat ambasadora, sjedi u Sarajevu, hoda po Baščaršiji, i kad prođu tri godine - šta ga briga za poslije. Svi oni poslije dolaze i dijele moje stavove", rekao je Dodik.

Govoreći o odnosima Republike Srpske i Srbije, Dodik je naglasio da su njegovi odnosi sa novoimenovanim predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem dobri i da želi još jednom da mu poželi sav uspjeh.

"Nama je važno da je Srbija stabilna, jaka, razvijena i da imamo veoma dobre odnose, kakve sada imamo. Mislim da su naši specijalni odnosi na koje imamo pravo po Dejtonskom sporazumu dobili jednu novu dimenziju i novi sadržaj, i da on treba da se širi i razvija", zaključio je Dodik.