Vijesti
Politika
Ivanić: Bugarska je Bosni i Hercegovini prijateljska zemlja
13.06.2017. 12:00
Izvor: Vijesti.ba
Ivanić: Bugarska je Bosni i Hercegovini prijateljska zemlja
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić razgovarao je danas u odvojenim susretima u Sofiji s predsjednikom Republike Bugarske Rumenom Radevim i premijerom Bojkom Borisovim.
Teme razgovora bile su aktuelna politička situacija u dvije zemlјe, stanje u regionu, bilateralni odnosi BiH i Bugarske, kao i mogućnosti za pridruživanje regiona zapadnog Balkana Evropskoj uniji (EU).

Ivanić je kazao da su razmijenjene najnovije informacije i pogledi na perspektive međusobnih odnosa.

- Bugarska je Bosni i Hercegovini prijateljska zemlja i to je možda jedan od najboljih primjera saradnje na Balkanu. Mi zaista dobro sarađujemo, nemamo praktično niti jedan problem. U Bugarskoj vidimo jednu zemlju koja koja je jako puno pomogla političkoj stabilizaciji BiH. Bugarski vojnici su bili u BiH u prvim godinama nakon rata, kada je to bilo jako opasno i dali značajan doprinos. Ono što BiH čeka jeste približavanje Evropskoj uniji - naglasio je Ivanić.

Dodao je da je BiH jedina zemlja u ovom dijelu Evrope koja još nije kandidat iako to želi bit.

- Mi smo pri kraju tog procesa sticanja statusa kandidata. Do kraja ove godine BiH će ispuniti Upitnike, dati odgovore na pitanja koja je dobila od Evropske komisije i odluka o tome hoće li BiH dobiti status kandidata ili ne, bit će donesena tokom predsjedavanja Bugarske - potcrtao je Ivanić.

Uvjeren je da će Bugarska u onoj mjeri koliko može biti istinski saradnik i pomoći kao bi BiH dobila status kandidata koji je, kako je naglasio, izuzetno važan za promjenu imdža BiH.

- Obično kada se kaže Bosna i Hercegovina prva asocijacija su problemi i sukobi. Stanje u BiH je mnogo bolje nego što se misli, nije idealno ali se nadam da ćemo u Bugarskoj imati jednog istinskog zagovornika, prijatelja koji nas razumije, koji je dovoljno blizu da poznaje mentalitet a nije neposredno uključen u neke od tih problema s kojima je region bio opterećen u prošlosti. Uvjeren sam da će to prijateljska Bugarska uspjeti jer za BiH preduslov unutrašnje političke stabilnosti jeste da ona postane dio EU - rekao je Ivanić.

Smatra da je povezivanje također jedan od bitnih preduslova stabilizacije cijelog regiona.

Dodaje da iz Sarajeva automobilom do Sofije treba osam i po sati.

- Iako nismo daleko, još uvijek su putevi lošiji nego što mogu biti i potpuno se slažem da nije važno samo razmišljati o tome da se povezujemo infrastrukturno s Briselom nego i da se međusobno povežemo te da komunikacija između balkanskih zemalja bude puno bolja da infrastruktura bude bolja i u tome zajedno možemo mnogo uraditi - pojasnio je Ivanić.

Na kraju je kazao da se nada da će zajednički razgovori doprinijeti tome i izrazio uvjerenje da će BiH u Bugarskoj imati jednog od svojih značajnih advokata u Briselu, koji će svojim iskustvom pomoći da i BiH napravi krajnje iskorake u približavanju EU.