Vijesti
Sport
Bh. rukometaši večeras igraju protiv Španije, pobjeda nas vodi direktno na EP
14.06.2017. 12:00
Izvor: klix.ba
Bh. rukometaši večeras igraju protiv Španije, pobjeda nas vodi direktno na EP
Muška rukometna reprezentacija BiH danas u Skenderiji igra protiv Španije utakmicu kvalifikacija za odlazak na Evropsko prvenstvo koje će se naredne godine održati u Hrvatskoj. Izabranici Bilala Šumana pokušat će pobijediti protivnika koji u glavni grad BiH stiže s izmijenjenim sastavom.
U slučaju da bh. rukometaši upišu trijumf otvorila bi se vrata plasmana na Evropsko prvenstvo.
Šef državnog tima optimističan je pred ovaj okršaj.
"Španija dolazi u izmijenjenom sastavu, ali oni imaju takav roster da kvalitet nije upitan. Međutim, pokušat ćemo dobro odigrati i pokazati da zaslužujemo plasman na EP. Oni su favoriti, osvajali su medalje na svjetskim i evropskim nadmetanjima pa očekujemo tešku utakmicu. Međutim, fokus je na nama. Imamo motiv, želju i volju da se plasiramo na Evropsko prvensto", kazao je Šuman.
Dodao je kako je u fokusu Španija, a onda se ekipa okreće dvoboju protiv Austrije koji se igra za tri dana u Beču. U bh. taboru vlada dobra atmosfera, a igrači s dosta optimizma očekuju sudar sa Špancima.
"Vidimo napredak, nadam se da ćemo to i pokazati. Što se tiče publike, igrali smo dobro i pred praznom dvoranom, a i gubili pred punom. Koliko god ljudi dođe, igrači su ti koji igraju. Dovoljno smo iskusni da možemo igrati i pred praznom dvoranom, ali je lijepo da navijači podrže državni tim. To i očekujem", podvukao je Mirsad Terzić.
Selektor rukometne reprezentacije Španije Jordi Ribera odlučio je za posljednja dva susreta kvalifikacija za Evropsko prvenstvo protiv Bosne i Hercegovine i Finske znatno izmijeniti sastav i dati šansu igračima koji nisu imali priliku igrati u dresu Furije.
Bh. reprezentativci su sinoć u dvorani Mirza Delibašić obavili posljednje taktičke pripreme za susret s jednom od najboljih selekcija Starog kontinenta, protiv koje će tražiti pobjedu koja bi ih odvela na smotru najboljih evropskih ekipa naredne godine. Također, stručni štab i reprezentativci vjeruju kako će imati i veliku podršku s tribina.
U trećoj kvalifikacionoj grupi, nakon četiri odigrana kola, vodeća je Španija koja ima maksimalnih osam bodova, druga je BiH sa četiri boda, dok Austrija i Finska imaju po dva boda.
Utakmica BiH – Španija počinje u 18:00 sati uz direktan prijenos na FACE TV.