Vijesti
Politika
Ivanić razgovarao s Mogherini: BiH treba iskoristiti povoljan trenutak Evropske unije
22.06.2017. 12:00
Izvor: klix.ba
Ivanić razgovarao s Mogherini: BiH treba iskoristiti povoljan trenutak Evropske unije
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić razgovarao je danas sa visokom predstavnicom za vanjsku i sigurnosnu politiku Evropske unije Federicom Mogherini
Teme razgovora bili su unutrašnja politička situacija u BiH i regiji, te koraci koje BiH čini na evropskom putu.
Zajednički je konstatovano da su prioriteti na tom putu efikasno sprovođenje mjera iz Reformske agende i efikasna priprema odgovora na Upitnik Evropske komisije.
Predsjedavajući Ivanić i visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku Evropske unije Federica Mogherini zaklјučili su da je ovo povolјan trenutak, koji BiH treba iskoristiti.
Predsjedavajući Predsjedništva BiH izrazio je zabrinutost da, u slučaju da ova prilika bude propuštena, može da dođe do zastoja u evropskim integracijama BiH, koji bi mogao da potraje duži vremenski period.
Predsjedavajući Ivanić danas učestvuje i na proširenom summitu Evropske narodne partije. Tokom dana sastat će se s predsjednikom Vijeća Evropske unije Donaldom Tuskom, ministrom vanjskih poslova Kralјevine Belgije Didierom Reyndersom, a na marginama summita planirano je više bilateralnih susreta.