Vijesti
Sport
Široki Brijeg, Sarajevo i Željezničar love 2. pretkolo Evropske lige
06.07.2017. 12:00
Izvor: klix.ba
Široki Brijeg, Sarajevo i Željezničar love 2. pretkolo Evropske lige
Bh. klubovi danas igraju uzvratne utakmice 1. pretkola Evropske lige. Široki Brijeg gostuje kazahstanskom Ordabasyju. U prvom meču bh. tim je slavio 2:0 i ima veliku šansu da izbori plasman u drugu rundu. Sarajevu na megdan dolazi moldavska Zaria koja je prije sedam dana upisala trijumf 2:1. Ipak, izabranici Mehmeda Janjoša i uz minimalnu pobjedu mogu izboriti plasman u narednu fazu ovog takmičenja. Plavi s Grbavice u Podgoricu su otputovali na megdan Zeti s prednošću od 1:0. U svlačionici Željezničara vjeruju kako će to biti dovoljno da nastave put u Evropskoj ligi.
Ordabasy – Široki Brijeg 17:00 sati (rezultat prvog meča 0:2)
Tim s Pecare u Kazahstan je otputovao sa zalihom od dva gola. Ipak, izabranici Gorana Sablića ne smiju igrati defanzivno. Osvajač Kupa BiH sjajnom predstavom u prvom okršaju stigao je do sigurnog trijumfa. Osim pobjede, igrači Širokog Brijega prezentirali su dopadljiv nogomet. Stiče se dojam da se ekipa nakon trijumfa podigla i mobilizirala te da će na teren u Kazahstanu izaći s mnogo adrenalina.
Za očekivati je da će prvi šef struke bh. predstavnika insistirati na čvrstoj igri u sredini terena te da će se čekati prilika za kontranapad. Domaći moraju juriti rezultat i to će ostaviti dosta prostora za tim s Pecare. Dakako, bit će ključno da se igra strpljivo i da se čeka prilika koja će sigurno doći.
Sarajevo – Zaria 20:00 sati (rezultat iz prvog meča 1:2 – direktan prijenos na Arena Sport 1)
Bordo tim je u Moladviji neočekivano poražen rezultatom 2:1. Ipak, Sarajevo je u drugom dijelu prve utakmice pokazalo kako je u ovom trenutku kvalitetniji rival. Za očekivati je da će domaći igrati samouvjereno i otvorenim gardom lomiti suparnika svih 90 minuta te da će vršiti kontinuirani pritisak osam ili devet igrača prema posljednjoj liniji Zarije. Uz takav atak i podršku s tribina moldavski tim neće moći izdržati nalete. Zavisno od toga koliko će igrači u bordo dresovima biti uspješni, proporcionalno će jačati ili opadati euforija gostiju. Bez dvojbe, izuzetno važno bi bilo postići pogodak u ranoj fazi utakmice, jer bi to odredilo daljnji tok uzvratnog dvoboja. Važnu ulogu za Sarajevo igrat će vezni red koji je srce svakog tima. Igrači iz sredine terena diktirat će tempo utakmice, a uz borbu za svaki centimetar terena i podršku navijača, moldavski tim može pokleknuti.
"Bilo bi opasno krenuti potpuno napadački protiv Zarije, ali možda je i pogubnije čekati na svojoj polovini. Napravit ćemo miks, Sarajevo mora igrati agresivno, napadati i dati gol za plasman dalje. Gledatelji će moći uživati na utakmici", istakao je prvi šef struke Bordo tima Mehmed Janjoš. Kako stvari stoje stručni štab FK Sarajevo mogao bi biti lišen usluga Mersudina Ahmetovića zbog povreda. Ipak, naglašavaju kako imaju rezervni plan.
Gosti iz Moldavije su u glavni grad BiH doputovali s dosta samopouzdanja. Težit će da se plasiraju u narednu rundu Evropske lige, a optimizam temelje na činjenici da su u prvom poluvremenu meča odigranog prije sedam dana uspjeli postići dva pogotka.
''Došli smo s velikim očekivanjima. Znamo da će publika nositi domaći tim, ali uradit ćemo sve od sebe da prođemo u narednu rundu. Posebno smo analizirali igru Sarajeva u drugom poluvremenu kada su se pokazali u pravom svjetlu", naglasio je predsjednik i trener golmana Andrian Bogdan.
Navijači Sarajeva najavljuju veliku podršku s tribina i poručuju: ''Zaria mora pasti''.
Zeta – Željezničar 20:30 sati (rezultat prvog meča 0:1 – direktan prijenos na FACE TV)
Željezničar je u prvoj utakmici na Grbavici pobijedio crnogorskog predstavnika rezultatom 1:0. Plavi su težili da ostvare trijumf bez primljenog pogotka i uspjeli su.
U uzvratnoj utakmici u Podgorici izabranici Slavka Petrovića trebaju odigrati bez kalkulacije i ne smiju samo razmišljati o fazi odbrane. Ključno je da zajedništvom mogu napraviti dobar rezultat. Za očekivati je da će se Željezničar postaviti čvrsto, kompaktno, bez srljanja. Svi igrači tima s Grbavice s nestrpljenjem očekuju početak meča. Bez dvojbe, mladi tim Zete pokazao je i u Dolini ćupova da ima kvalitet. Ne smiju se potcijeniti, svakako treba vjerovati u uspjeh. Zeta će tražiti rezultat, a to podrazumijeva i kontrolirani rizik. Bit će izuzetno važno da Plavi ne prime gol u ranoj fazi utakmice. Domaći traže rezultat i težit će da što prije ponište prednost Željezničara s Grbavice.
''Nadam se da ćemo se uz malo sreće i nakon dobrog rezultata iz prvog meča kvalifikovati u naredno kolo. Ne primiti gol kući je velika stvar. Vrijedi istaći da smo u fazi priprema, baš kao i većina ekipa, i da se u takvim periodima teško može uživati u ljepoti igre'', istakao je Slavko Petrović, strateg Željezničara. Gosti iz Sarajeva imat će podršku blizu 700 najvatrenijih pristalica.
Bez obzira na poraz u gradu na Miljacki, u taboru Zete vjeruju kako mogu uspješno ispuniti zadatak.
''Imamo određenih problema i mali fond igrača. Oba stopera su pod znakom pitanja zbog povreda. Nisu ni trenirali od utakmice u Sarajevu. Ipak, nadam se prolazu. Rezultat od 1:0 je nadoknadiv", poručio je Duško Vlaisavljević, prvi šef struke crnogorskog tima.