Vijesti
Politika
Izetbegović u Potočarima: Pomirenja nema sve dok ne bude pobijeđena izopačena ideologija
11.07.2017. 12:00
Izvor: klix.ba
Izetbegović u Potočarima: Pomirenja nema sve dok ne bude pobijeđena izopačena ideologija
Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović uputio je na komemoraciji na obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici poruku srpskom narodu da prestane negirati genocid u Srebrenici.
Izetbegović je rekao da vrijeme u kojem živimo zahtijeva da glasno govorimo i pošaljemo poruku o zastrašujućem genocidu koji je počinjen jer je svima jasno šta se desilo u Srebrenici.
On je istakao da mučki pobijeni ljudi nisu nikome ništa skrivili i da sva njihova krivica jeste ta što su bili muslimani, Bošnjaci i što su rođeni u Srebrenici.
Kako kaže, UN je ostao pasivan iako je dobivao informacije o dešavanjima te je prepustio Srebrenicu pokolju. Izetbegović je rekao da se i danas negira zločin koji je počinjen u Srebrenici.
On je kazao da su sudovi presudili da je riječ o genocidu te da je jezivo iskustvo Srebrenice postavilo brojna pitanja na koja se mora odgovoriti. Istakao je važnost pomirenja koje je potrebno svima kako više nikada nijedna majka u BiH ne bi morala tražiti kosti svoje djece.
Podvukao je da se pomirenje i pravda moraju graditi na istini, a ne na provokacijama i negiranju genocida, jer pomirenja neće biti dok u potpunosti ne bude poražena izopačena ideologija.
Uputio je poziv srpskom narodu da prestane negirati genocid i da učine taj korak radi bolje budućnost. Onima koji prijete otcjepljenjem i onima koji odlikuju ratne zločince poručio je da do podjele BiH nikada neće doći.
Izetbegović je rekao da nasilje kojem su bili izloženi nalaže da preziru nasilje kao što ga i preziru. On je rekao da je dobro što je tako jer bi osveta vodila u začarani krug iz kojeg je nemoguće izaći.