Vijesti
Politika
SBB: Nikada više nećemo ući u koaliciju s Bakirom Izetbegovićem
21.07.2017. 12:00
Izvor: klix.ba
SBB: Nikada više nećemo ući u koaliciju s Bakirom Izetbegovićem
Iz Saveza za bolju budućnost (SBB) saopćeno je kako je koalicija sa SDA pukla zbog toga što je predsjednik SDA Bakir Izetbegović lagao narodu.
Oni ističu da u svom ratu protiv svih, Bakir Izetbegović iznova dokazuje da mu sklonost istini apsolutno nije poznata.
"Nakon antologijske laži o 100.000 zaposlenih te morbidnog laganja žrtvama genocida u Vijećnici, Izetbegović uporno plasira neistinu da su koalicioni odnosi sa SBB-om praktično prestali jer je SBB imao lošiji izborni rezultat pa su shvatili da im je bolje da budu dalje od SDA", piše u saopćenju za javnost.
Kako kažu, istina je potpuno suprotna: SDA i SBB su dobili 33 zajednička općinska načelnika, a broj SBB-ovih vijećnika je za nas vrlo zadovoljavajući. Oni navode da je problem u koaliciji nastao kada je definitivno utvrđeno da je Bakir Izetbegović idejni tvorac montiranih optužnica protiv Radončića, gdje su Zvizdićevi bliski rođaci Čampare i procesuirani tužioci Mihajlović i Salihović bili puki operativni egzekutori.
"Problemi s Izetbegovićem su dodatno multiplicirani i zbog nastavka njegovog višedecenijskog vlastodržačkog laganja naroda. SBB, kao odgovorna stranka, nije htjela koaliciono podržavati politiku potcjenjivanja kolektivne pameti građana. To se odnosi i na uzurpaciju OSA-e, FTV-a, a da se ne govori o tome da SBB neće dozvoliti da BiH bude poligon Erdoganove diktature u vidu uporne reprize antidržavne drskosti malog sina velikog oca", navode iz SBB-a.
Dodaju da Izetbegović stalno lamentira da je SBB od SDA dobio ogroman broj pozicija, ali da je to laž. Ističu da je SBB pozicije dobio svojim izbornim rezultatom, a ne nečijom velikodušnošću.
"Uz to, svi premijeri kantona i FBiH te predsjdavajući Vijeća ministara su iz SDA! Direktori Telekoma, Elektroprivrede, OSA-e, FTV-a i brojnih agencija su iz SDA, a SBB nije dobio ni 10 posto mjesta koja su s punim pravom nekada dobijali SBiH ili SDP kada su bili u koaliciji sa SDA. Velikodušnost SBB-a da uopće svoj ulazak u vlast ne dovodi u vezu sa što većim brojem dobijenih funkcionerskih pozicija, nikada se ranije nije dogodila, niti će se u tom smislu SDA-u više dogoditi od bilo kojeg hipotetičkog koalicionog partnera", navode iz SBB-a.
U saopćenju piše da Izetbegoviću kojem se autoritet u samoj SDA već razbio na više frakcija, a podržava ga pet familija, istina opet ništa ne znači.
"Ratom koji on mjesecima svakodnevno otvara svuda i sa svima, pa i unutar SDA i koalicije, odlazeći Izetbegović prvenstveno želi sakriti unutarstranačku pobunu.
SDA vrlo precizno zna da ih Bakir vodi u historijski rikverc vlastitog apsolutističkog vladanja. Ali, loša vijest za njega je da to pokušava da realizira u vrijeme kada svijet i Evropa ne žele da ga personalno vide ni na jednoj diplomatskoj destinaciji", navode iz SBB-a.
Zaključuju da je koalicija SBB-a s Izetbegovićem pukla zbog njegovog laganja svima i upornih pokušaja da, udarcima na Radončića, uvede cenzuru određenim medijima koji nisu propagatori rezultata kojih nema i zato što otvaraju nezgodne poratne teme i otvoreno piše šta narod misli o njegovoj direktorici Sebiji.