Vijesti
Svijet
SAD proglasio Madura diktatorom i zamrznuo njegovu imovinu
01.08.2017. 12:00
Izvor: klix.ba
SAD proglasio Madura diktatorom i zamrznuo njegovu imovinu
Sjedinjene Američke Države su označile predsjednika Venecuele Nicolasa Madura kao diktatora koji predstavlja opasnost po demokratiju Venecuele i uvele sankcije kojima se zamrzava njegova imovina koju bi mogao da ima u SAD.
"Nedjeljni nelegitimni izbori potvrdili su da je Maduro diktator koji zanemaruje volju naroda Venecuele. Sankcioniranjem Madura, SAD objašnjava svoje protivljenje politikama njegovog režima i svoju podršku narodu Venecuele koji želi da se vrati potpuna i prosperitetna demokratija", saopćio je američki ministar finansija Steven Mnuchin, prenosi AFP.
Jedna od mjera je zamrzavanje imovine Madura u SAD, kao i zabrana predstavnicima SAD da pregovaraju sa njim.
"Pod Madurom, Vlada Venecuele namjerno i ponovo krši prava građana korištenjem sile, represije i kriminalizacijom demonstracija. Pod njegovom upravom, režimske snage sigurnosti sistemski potiskuju i kriminaliziraju opozicione stranke kroz arbitražni pritvor, vojno gonjenje civila i pretjeranu upotrebu sile protiv demonstranata", navodi se u saopćenju.
Na nedjeljnim izborima u Venecueli glasalo se za Ustavotvornu skupštinu koja će nadjačati Nacionalnu skupštinu pod kontrolom opozicije, što je izazvalo protivljenje međunarodne zajednice.
Sjedinjene Američke Države predvode grupu zemalja koje odbijaju da priznaju izbore.