Vijesti
Društvo i ekonomija
Opljačkani radnici: Hidrogradnja ima toliko bogatstvo da je rukovodstvo nesposobno da je uništi
18.08.2017. 12:00
Izvor: klix.ba
Opljačkani radnici: Hidrogradnja ima toliko bogatstvo da je rukovodstvo nesposobno da je uništi
Povjerilac u stečajnom postupku Hidrogradnje d. d. i zastupnik Udruženja za zaštitu ljudskih prava "Slobodni pogledi" Miralem Terzo podnio je prijavu Općinskom sudu u Sarajevu protiv stečajnog upravnika tog preduzeća Zijada Fazlagića zbog "nezakonitog i protivustavnog provođenja stečajnog postupka".
Stečajno rukovodstvo Hidrogradnje prošle sedmice je u Sarajevu održalo konferenciju za medije u kojoj je bilo riječi o poslovanju kompanije i budućnosti za bivše radnike i povjerioce, navodeći da su, od kada je kompanija u stečaju, konsolidovali dio kapaciteta koji šest mjeseci posluje pozitivno.
U isto vrijeme su sindikalci ovog preduzeća negodovali, navodeći da se isisavanjem stečajne mase dovodi u pitanje penzionisanje više od 200 otpuštenih radnika Hidrogradnje koji su stekli uslove za penzionisanje.
"Isisavanjem stečajne mase od stečajnog dužnika, ovi naši radnici neće moći ostvariti pravo na zasluženu penziju i postat će socijalni slučajevi, a neki su već i umrli prije ostvarivanja prava na zasluženu penziju, a ostale su nezbrinute mnoge porodice. Vi morate reagirati i ne smijete dozvoliti kršenje zakonskih propisa. Ovaj dosadašnji tok stečajnog postupka je nezakonit, protivustavan, diskriminatoran nad ostalim stečajnim povjeriocima", stoji u prijavi Miralema Terze stečajnom sudiji Hakiji Zajmoviću.
Dugovanje, rukovodstvu radovanje
Povjerioci, pravne i fizičke osobe koje su upisane nad imovinom ovog stečajnog dužnika u zemljišnjim knjigama u Sarajevu, na temelju pravomoćnih rješenja o izvršenju u predmetu potraživanja, imali su prioritetno pravo, što opravdava i presuda Ustavnog suda.
"Njihovo potraživanje koje se namiruje iz imovine Hidrogradnje d.d. (10 pravnih osoba i 350 fizičkih osoba) u kumulativu iznosi 76 miliona KM, što čini 90 posto stečajne mase. Time bi se već odavno stekli zakonski uvjeti za formiranje Skupštine stečajnog dužnika i Odbora povjerilaca stečajnog dužnika koji bio imao pravo i ulogu kontroliranja te i provođenje zakonitosti u ovom stečajnom procesu", stoji u Terzinoj prijavi.
Predsjednik Sindikata građevinarstva KS i bivši radnik Hidrogradnje Redžep Tufekčić kazao je da neće da sazovu Skupštinu stečajnog dužnika i Odbora povjerilaca zato što bi tu bila i Porezna uprava i Uprava za indirektno oporezivanje BiH, koje ukupno potražuju 67,1 miliona KM.
"Oni bi tu bili većinski i odlučivali bi o prodaji, odnosno o namirenju svega pa bi na kraju i radnici tražili svoja potraživanja. Oni ne žele apsolutno da se Skupština održi, već godinu, da bi radili nacrno. Sud je potvrdio da je stečaj nelegalan, a oni su i dalje nastavili pljačku Hidrogradnje, a ne bi to smjeli bez Skupštine povjerilaca", poručio je Tufekčić za Klix.ba.
Stečajni upravnik Hidrogradnje Zijad Fazlagić kazao je ranije da je u stečajnom postupku nemoguće izmirivati bilo kakve obaveze prema radnicima, dok se Skupština ne održi, a da se po zakonu ona ne može održati dok se ne završe ispitna ročišta svih 2.500 povjerilaca.
"Očekujemo da ćemo to završiti do kraja godine, jer je to ogroman, obiman posao... Sve dotad ništa nećemo moći isplaćivati radnicima, iako je sva imovina Hidrogradnje u stečaju. Hidrogradnja je u protekle dvije decenije bila u jednoj agoniji, a ta agonija rezultirala je tim da radnicima od 2003. godine nije isplaćivan radni staž, nije uplaćeno 36 plata pa je prošle godine u oktobru otvoren stečajni postupak", kazao je Fazlagić, dodavši da nikoga ne želi oštetiti.
Sprega sudije Zajmovića i upravnika Fazlagića
Stečajni sudija Općinskog suda u Sarajevu Hakija Zajmović imenovao je stečajnog upravnika Hidrogradnje Zijada Fazlagića, nakon čega su počele primjedbe radnika da su našli način da od povjerilaca sakriju na šta troše novac iz stečajne mase, dok s druge strane niko ne može da ih natjera da rade brže u interesu zaposlenika i društva.
Redžep Tufekčić nam je kazao da je stečajni upravnik dao privatniku Zajmoviću da vozi njihovu rudu, a da taj privatnik ima isto prezime kao stečajni sudija.
"Ne znamo da li su u srodstvu, ali prema našem mišljenju to je sukob interesa. Ne znamo šta se dešava, jer Fazlagić s nama ne želi razgovarati. Izdao je nekim Turcima naše hale, na koje je Porezna uprava stavila hipoteku. To se isto desilo na Čavljaku. Taj čovjek vjerovatno misli na nešto drugo, a ne na izmirenje dugova prema državi i prema radniku", kazao je Tufekčić za Klix.ba.
Dodao je kako je ostalo samo 30-ak radnika koji rade samo za stečajnu masu, za stečajnog sudiju, odnosno za stečajnog upravnika, koji žele nešto uraditi mimo radnika.
"Mi samo tražimo da se namiri radnik, da dobije ono što ga sljeduje, jer su to radnici zaradili. Rukovodstvo samo želi da prikrije sva potraživanja, iračka, libijska... Kad biste dobili knjigu imovine Hidrogradnje uvidjeli biste da je Hidrogradnja još uvijek gigant. Ona ima toliko bogatstvo da su ovi ljudi nesposobni da je unište", zaključio je Tufekčić.