Vijesti
Svijet
Vrhovni sud u Indiji proglasio praksu "instant razvoda" neustavnom
22.08.2017. 12:00
Izvor: klix.ba
Vrhovni sud u Indiji proglasio praksu "instant razvoda" neustavnom
Vrhovni sud u Indiji proglasio je praksu trostrukog talaka, odnosno "instant razvoda", neustavnom, što označava veliku pobjedu aktivistica za ženska prava.
Indija je jedna od rijetkih zemalja u kojima se muškarac koji je musliman može razvesti od svoje supruge za nekoliko minuta tako što će tri puta izgovoriti riječ "talak" (što u prevodu znači razvod braka).
Ova značajna sudska odluka donesena je nakon što su žene i grupe za ljudska prava podnijele zahtjev Vrhovnom sudu Indije tražeći zabranu "trostrukog talaka".
"Muslimanke u Indiji patile su se posljednjih 70 godina. Za nas je ovo historijski dan, ali naša borba ne završava ovim. Mnogo žena nas je podržalo bez obzira na njihovo religijsko opredjeljenje", rekla je aktivistica Zakia Soman.
Trojica sudaca rekli su da je ova praksa neustavna, proizvoljna i da nema veze s islamom.
Muslimani su najveća zajednica u Indiji, a njihovi brakovi i razvodi regulirani su muslimanskim ličnim zakonom koji je navodno utemeljen na šerijatskom zakonu. Zakon je stupio na snagu 1937. godine i propisuje da se država neće miješati u pitanja lične prirode. Posljednjih godina u Indiji je zabilježeno mnogo slučajeva gdje su se muškarci muslimani razvodili od svojih supruga "trostrukim talakom" koristeći pisma, telefon ili tekstualne poruke. Iako se prakticira već desetljećima, jednostrana praksa "trostrukog talaka" ne spominje se ni u šerijatskom zakonu ni u Kur'anu. Većina islamskih zemalja, poput Pakistana i Bangladeša, zabranila je ovu praksu.