Vijesti
Svijet
Islamska država dvostruko manja nego 2014. godine
31.08.2017. 12:00
Izvor: 24sata.info
Islamska država dvostruko manja nego 2014. godine
Teroristička organizacija Islamska država (IDIL) ušla je u fokus svjetskih medija nakon brzih osvajanja nekoliko ključnih gradova tokom 214. godine. Tada, paradržava je zahvatala površinu veću od 100.000 kvadratnih metara, a danas je stanje na terenu drastično drugačije.
Naime, sa augustom 2017. površina koju kontroliše takozvana Islamska država prostire se na najmanje 45.000 kvadratnih kilometara, i ne više od 50.000 kvadratnih kilometara. IDIL je, dakle, u tri godine postojanja i ratovanja protiv cijelog civilizovanog svijeta izgubio polovinu svoje teritorije.

U posljednjih godinu dana, IDIL je izgubio nekoliko značajnih uporišta, uključujući Mosul u Iraku, dok je nekada de facto glavni grad Islamske države Raqqa pred oslobađanjem.

IDIL je protiv sebe okrenuo države i vojne formacije koje inače nemaju međusobno povjerenje, kao što su SAD i Hezbolah, a zbog zločina nad vojnicima i civilima koji su zgrozili svijet.

Trenutno, protiv IDIL-a ratuje, direktno ili indirektno, desetak zapadnih i azijskih zemalja i sličan broj vojnih, paravojnih formacija. Najveći udarac IDIL-u trenutno zadaju sirijske snage odane Damasku, kurdske formacije i iračka vojska.